Uutiset

Tukholman terroristi tunnusti – vangitsemisoikeudenkäynti käynnistyi valtavien turvatoimien keskellä

Tukholman perjantaisesta terrori-iskusta epäilty

Rahmat Akilov

tunnusti syyllisyytensä vangitsemisoikeudenkäynnissä. Akilov myönsi olevansa syyllinen heti istunnon alussa, jonka jälkeen asian käsittelyä jatkettiin suljetuin ovin.

Vangitsemisoikeudenkäynti käynnistyi klo 11 Suomen aikaa valtavien turvatoimien saattelemana. Koko käräjäoikeuteen johtava katu oli suljettu jo hyvissä ajoin ennen kuin oli määrä astua tuomarin eteen. Paikalla oli myös kymmenittäin poliiseja.

39-vuotiasta uzbekistanilaista Akilovia epäillään terrorismirikoksesta, sillä hänen uskotaan ajaneen varastetulla kuorma-autolla ihmisjoukkoon Tukholmassa perjantaina. Iskussa kuoli neljä ihmistä ja loukkaantui useita.

Poliisin mukaan

todisteet Akilovin syyllisyydestä ovat vahvoja, sillä siihen viittaavat niin kuulustelut, kuvamateriaali kuin tekniset todisteetkin. Ruotsalaislehdet ovat kertoneet poliisilähteisiin viitaten, että Akilov olisi tunnustanut syyllisyytensä kuulusteluissa. Esimerkiksi Aftonbladetin mukaan hän olisi todennut pommittavansa Ruotsia, koska Syyriaa pommitetaan.

Hänen väitetään myös harmitelleen tekonsa jälkeen sosiaalisessa mediassa, ettei onnistunut tappamaan enempää ihmisiä.

Rakennusmiehenä työskennellyt Akilov anoi turvapaikkaa Ruotsista vuonna 2014, mutta sai kieltävän päätöksen viime vuonna. Joulukuussa 2016 hänet määrättiin käännytettäväksi, mutta poliisi ei helmikuussa annetusta etsintäkuulutuksesta huolimatta löytänyt häntä.

Monien muiden Euroopassa iskeneiden ääri-islamilaisten terroristien tavoin Akilov ei elänyt erityisen uskonnollista elämää, vaan nautti ruotsalaismedian mukaan juhlimisesta ja alkoholista. Akilovin uskotaan radikalisoituneen varsin nopeasti, ja hän oli jakanut muun muassa terroristijärjestö Isisin propagandaa sosiaalisessa mediassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic