Uutiset

Tukimielenosoitus Irakin protesteille perjantai-iltana Helsingissä – "Irakin tilanne on paha, pulaa sähköstä ja vedestä"

Irakin suurlähetystön edessä Helsingissä alkaa perjantai-iltapäivällä neljän aikaan tukimielenosoitus Irakin protesteille.

-Paikalle Kulosaareen on tulossa ainakin 50 ihmistä, jopa sata, mielenosoitusta järjestävä Mawg Qusay kertoo Lännen Medialle juuri ennen tapahtumaa.

Etelä-Irakiin ja Bagdadiin on suunnitteilla tänään perjantaiksi suurmielenosoituksia. Tukimielenosoitus Suomessa tuomitsee Irakin armeijan ja poliisin käyttämän väkivallan protestoijiin.

-Ihmiset Irakissa ovat turhautuneita ja epätoivoisia. Hallitus on pettänyt heidät, kerrotaan tukimielenosoituksen Facebook-sivulla.

-Haluamme kertoa, mitä Irakissa tapahtuu. Siellä ei ole tarpeeksi vettä eikä sähköä. Työtäkään ei ole, Mawg Qusay painottaa.

Monella on ollut vaikeuksia saada yhteyttä läheisiin Irakissa levottomuuksien puhjettua. Myös Qusaylla.

-Minulla on isä ja ystäviä Irakissa. Sairastavaan isään sain viimeksi yhteyden viime viikolla. Yritimme soittaa, mutta yhteyttä ei ole.

”Irakin tilanne on huonontunut kesän aikana”

21-vuotias Mawg Qusay tuli Suomeen 2015, jolloin maahan saapui paljon pakolaisia Irakista. Espoolaisnainen on nyt erittäin huolestunut Irakin tilanteesta, joka on pahentunut kesän aikana.

-Vuodesta 2015 tilanne on kotimaassani vain pahentunut. Nyt siellä on katkaisu nettikin mielenosoitusten vuoksi.

Qusay ei usko, että irakilaiset lähtevät pakolaisiksi Eurooppaan, sillä lähteminen on nyt paljon kalliimpaa kuin 2015 ja maat ovat sulkeneet rajojaan. Tilanne on erilainen kuin 2015.

Helsingin Sanomien mukaan useita ihmisiä on kuollut ja kymmeniä loukkaantunut osittain väkivaltaisiksi muuttuneissa mielenosoituksissa, jotka jatkuvat Irakissa nyt toista viikkoa. (HS 20.7.)

Helsingin Sanomien mukaan protestit alkoivat Etelä-Irakin Basrasta ja ovat levinneet useisiin kaupunkeihin, myös pääkaupunkiin Bagdadiin.

Tukimielenosoitus Helsingissä kestää iltaseitsemään saakka.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic