Uutiset

Tuleeko kiistelty hanke sittenkin Helsinkiin? Pissaava homopatsas, josta voi juoda

Keskustelu Tom of Finland -patsaasta voi saada uutta vettä myllyynsä, kun kuvanveistäjä

Pekka Jylhän

luonnokset aiheesta esitellään Helsingin taidehallissa.

Jylhä on suunnitellut kaksi vaihtoehtoista muistomerkkiä, joista jompikumpi on tarkoitus toteuttaa 2,5 metrin koossa. Veistoksen sijoittamiselle etsitään paikkaa.

Toinen veistoksista on pissaavaa miestä esittävä

Jano

 – juomapiste kaupungin janoisille. Suihkukaivona ja juomapisteenä toimiva näköisveistos on suunniteltu Tom of Finlandin piirustuksen pohjalta. Ideana se on saanut vaikutteensa antiikin suihkulähteistä ja Brysselin

Manneken Pis

-veistoksesta.

– Juodessaan raikasta vettä ihminen tulee osaksi taideteosta, Jylhä sanoo.

Jylhä on aiemmin suunnitellut muun muassa presidentti

Urho Kekkosen

muistomerkin, joka paljastettiin Finlandia-talon edustalla vuonna 2000. Teos koostuu lähteestä ja sitä ympäröivistä neljästä pronssisesta kädestä, jotka ovat korkeiden pylväiden päässä.

Nyt abstraktista on tultu reilusti esittävän puolelle.

– Halusin, ettei näissä näkyisi Jylhän kädenjälki, vaan Tomin (piirtäjä

Touko Laaksosen

) kädenjälki, Jylhä sanoo.

Vaihtoehtoinen

, hiukan pissaavaa miestä kesympi pienoismalli

Sininen laituri

esittää rakastavaista merimiesparia laiturilla.

Kummankin keskeinen ajatus on muistuttaa ihmisiä suvaitsevaisuudesta sekä oikeudesta rakastaa ja tulla rakastetuksi sellaisina kuin olemme.

Positiivisuus ja iloisuus ovat Jylhän avainsanoja, kun hän puhuu veistoksista. Katsojan on oltava rohkea, että hän tulee lähelle pissaavaa suihkulähdemiestä ja kumartuu vielä juomaan siitä.

Onko kuvanveistäjä Jylhä ihan tosissaan ehdottaessaan ”pissaavaa juoma-automaattia” homokulttuurin ikonin muistomerkiksi?

– Kyllä minä tätä olen ihan tosissani suunnitellut. Aihe ei tunnu enää niin tyrmäävältä eikä negatiiviselta, kun sitä on työstänyt pitkään, hän sanoo.

Veistosten mallit

on suunniteltu Laaksosen piirustusten pohjalta 3D-tulostustekniikan avulla. Lopullinen veistos on tarkoitus valaa pronssiin tai teräkseen, ja siitä tulee noin 2,5 metrin korkuinen.

Jylhä on suunnitellut veistokset alun perin Tom of Finland Foundationin ehdotuksesta, mutta kehitellyt ideaa itsenäisesti jo kymmenisen vuotta. Sijoituspaikkaa veistokselle ei ole.

– Jos ei Helsinki halua tätä, etsitään paikkaa vaikka Tukholmasta tai Turusta, Jylhä sanoo. Hänen mielestään puolijulkinen sisätila olisi paras veistokselle.

– Aiheensa takia tämä on altis kaikenlaiselle ilkivallalle, kuvanveistäjä myöntää.

Helsinkiläinen varavaltuutettu

Nuutti Hyttinen

(ps.) ehdotti viime vuonna, että Tom of Finlandin muistomerkki sijoitettaisiin Keskustakirjaston edustalle Kansalaistorille, mutta valtuusto tyrmäsi aloitteen.

Jylhän pienoismallit

ovat esillä Helsingin taidehallin ala-aulassa. Näyttelysaleissa esitellään 7.5.–7.8. sarjakuvapiirtäjänä ja eroottisten piirrosten tekijänä tunnetun Touko Laaksosen (1920–1991) eli Tom of Finlandin tuotantoa.

Näyttely on tähän mennessä laajin taiteilijan tuotantoa esittelevä kokonaisuus. Sen on toteutettu yhteistyössä New Yorkin Artist Spacen kanssa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic