Uutiset

Tulevatko vahvat oluet ruokakauppoihin? – Pitkä kiista voi ratketa tänään eduskunnan äänestyksissä

Eduskunnan alkoholilakiurakka jatkuu tänään perjantaina äänestyksillä. Kiistellyn lakipaketin ensimmäinen käsittely oli täysistunnossa torstai-iltana, ja keskustelu jatkui myöhään yöhön.

Torstaina eduskunta joutui jo alkuillasta äänestämään siitä, siirretäänkö keskustelu suorilta käsin perjantaille. Keskustelua päätettiin lopulta jatkaa.

Torstain myöhäisillan tietojen mukaan eduskunnan äänestykset käynnistyvät perjantaina aamupäivällä kello 10.

Tästä äänestetään

Alkoholilain uudistus on suuri lakipaketti, jossa käsitellään niin ravintoloiden anniskeluoikeuksia kuin alkoholin myyntiä. Uudistus muun muassa vapauttaisi ravintoloiden anniskeluaikoja.

Kansanedustajia on kuitenkin erityisesti jakanut varsinkin hallituksen esityksen kohta, joka sallisi 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myynnin ruokakaupoissa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta esittikin torstaina, ettei 5,5-prosenttisten juomien myyntiä sallittaisi vaan pysyttäisiin nykyisessä 4,7 prosentissa.

Perjantain äänestykset käsittelevät siis sitä, miten vahvaa alkoholia saa ruokakaupoissa myydä. Äänestysten pohjaesityksenä on sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö.

Mietintöön sisältyy kuitenkin kolme vastalausetta, minkä lisäksi eduskunnan kansliaan jätettiin torstain määräaikaan mennessä neljä muutosesitystä. Muun muassa perussuomalaisten Jani Mäkelä esittää alkoholijuomien myyntirajan nostoa 8,5 tilavuusprosenttiin.

Sen sijaan Päivi Räsänen on esittänyt ruokakauppojen alkoholijuomien nykyisen 4,7 prosentin rajan laskemista 3,5 prosenttiin.

Ensimmäisessä äänestyksessä omantunnonvapaus

Alkoholilain uudistus hiersi hallituspuolueita pitkään, ja kokonaisuus pääsi etenemään vasta, kun hallituspohja muuttui perussuomalaisten hajoamisen yhteydessä kesäkuussa.

Hallituspuolueet saavuttivat kompromissin, jonka mukaan lakipaketin ensimmäisessä äänestyksessä hallituspuolueen edustajilla on omantunnonvapaus.

Vasta lakipaketin toisessa käsittelyssä vallitsee hallituspuolueiden ryhmäkuri. Perjantaina on kokonaisuuden ensimmäinen käsittely.

Näin äänestys etenee

Perjantain äänestyksen järjestys on eduskunnassa harvinainen.

Aamupäivällä äänestetään aluksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnöstä eroavien esitysten kesken.

Lopulta voittavan muutosehdotuksen ja valiokunnan pohjaesityksen kesken äänestetään. Jos valiokunnan pohjaesitys häviää äänestyksen, kokoontuu suuri valiokunta välittömästi puimaan lakipakettia.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) arvioi torstaina Lännen Medialle, että enemmistö hänen johtamansa valiokunnan 25 kansanedustajasta kannattaa alkoholilain uudistusta ja kaupassa myytävän alkoholin prosentin nostoa 5,5:een. Hän on itse hallituksen esityksen kannalla.

Suuri valiokunta antaa asiasta oman mietintönsä. Eduskunta voi vielä keskustella suuren valiokunnan mietinnöstä ja saattaa joutua äänestämään, jos se eroaa eduskunnan kannasta.

Alkoholilakipaketin ensimmäinen käsittely päättyy siihen, kun kokonaisuudesta on lopulta kaikkineen äänestetty. Tämä voi mennä perjantai-iltapäivään.

Toinen ja ratkaiseva äänestys lain voimaantulosta käydään aikaisintaan kolmen päivän kuluttua ensimmäisestä. Lopullisessa äänestyksessä vallitsee ryhmäkuri.

Kaikki lakien muutokset tulevat voimaan pitkälti alkuvuoden aikana 2018.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic