Uutiset

Tulipalot maailman suurimpiin kuuluvalla kosteikkoalueella Brasiliassa nelinkertaistuivat viime vuodesta

Avaruustutkimuskeskuksen mukaan koko Amazonin alueella on syttynyt alkuvuoden aikana yli 55  000 paloa, mikä on 43 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kuva: EPA

Brasiliassa tulipalojen määrä maailman suurimpiin kuuluvalla kosteikkoalueella on nelinkertaistunut verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Asiasta kertoo Brasilian avaruustutkimuskeskus INPE raportissaan.

Brasilian lounaisosassa sijaitsevalla Pantanalin kosteikkoalueella on syttynyt alkuvuonna yli 4  500 paloa, kun viime vuonna niitä oli hieman yli tuhat.

Amazonin sademetsän eteläosiin kuuluva Pantanal on yksi maailman rikkaimmista elinympäristöistä, jossa elää muun muassa satoja lintu- ja kalalajeja.

Valtaosa kosteikkoalueesta sijaitsee Mato Grosso du Sulin osavaltiossa, joka julisti palojen vuoksi hätätilan torstaina. Hätätilan ansiosta maan hallinto pystyy halutessaan suuntaamaan nopeasti varoja palojen sammuttamiseen. Paikallishallinnon mukaan maata on palanut jo yli miljoona hehtaaria.

Naapuriosavaltio Mato Grosso oli julistanut hätätilan jo aiemmin.

Koko Amazonilla alkuvuonna yli 55 000 paloa

Noin 80 prosenttia Pantanalista on sadekaudella veden peitossa. Kuivina kesäkuukausina kasvillisuus on erityisen altista metsäpaloille.

Asiantuntijat pitävät palojen pääasiallisena syynä metsien raivaamista laidunalueiksi, mutta myös vähentyneet sademäärät ja helleaallot kovine tuulineen ovat vaikuttaneet niiden määrän kasvuun.

Avaruustutkimuskeskuksen mukaan koko Amazonin alueella on syttynyt alkuvuoden aikana yli 55  000 paloa, mikä on 43 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Paloista valtaosan kerrotaan aiheutuvan metsien raivaamisesta.

Brasilian johto on saanut osakseen kovaa arvostelua metsäpalojen vuoksi, ja maata kohtaan on väläytelty erilaisia painostustoimia. Palot ovat johtaneet myös kovaan sananvaihtoon erityisesti Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ja Brasilian presidentin Jair Bolsonaron välillä.

Bolsonaro muun muassa syytti Macronia viime kuussa siirtomaaisännän asenteesta, kun Macron vaati, että G7-maat käsittelisivät elokuisessa kokouksessaan Brasilian metsäpalotilannetta.

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic