Uutiset

Tulisieluinen kuninkaallinen puolustaa heikkoja, ympäristöä ja tasa-arvoa – Tanskan kruunuprinsessa on parhaillaan Suomessa

Kruunuprinsessa Mary vierailee Suomessa kunnioittaakseen Suomen ja Tanskan sadan vuoden ikäisiä diplomaattisia suhteita. Torstaina prinsessa kiertää Helsingissä, perjantaina hän matkustaa Turkuun.
Tanskan kruunuprinsessa Mary tapasi eduskunnan puhemiehen Paula Risikon Helsingissä eduskuntatalolla torstaina.

Tanskan kruunuprinsessa Mary vierailee Suomessa torstaina ja perjantaina. Alun perin Tanskan edustajan piti olla maan kruununprinssi Frederik, mutta prinssin jouduttua leikkaukseen hänen puolisonsa tuli tilalle.

Kaksipäiväisen vierailunsa aikana kruununprinsessa käy sekä Helsingissä että Turussa. Vierailun teemoja ovat laivanrakennusteollisuus ja pohjoismainen ruoka.

Maryn Suomen vierailu alkoi torstaiaamuna Helsingin kaupungintalolta, jossa prinsessa osallistui kestävää kaupunkisuunnittelua ja -rakentamista käsittelevään seminaariin.

Tilaisuuden järjestivät Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, apulaispormestari Anni Sinnemäki ja Rambollin toimitusjohtaja Markku Moilanen.

Kaupungintalolta prinsessa siirtyy eduskuntatalolle lounaalle, jossa hän tapaa puhemies Paula Risikon sekä muita eduskunnan jäseniä.

Iltapäivällä prinsessa osallistuu muun muassa suomalaista ja tanskalaista keittiötä esittelevään tapahtumaan. Tilaisuudessa on mukana myös tunnettu kokki Tomi Björck, joka pitää prinsessalle ja tämän seurueelle kokkausesityksen.

Päivän päätteeksi Marya kestitään juhlaillallisella Finlandia-talolla, jonne hän saapuu kello 18.50. Huomenna perjantaina Mary tutustuu Turkuun.

Turussa hän tapaa muun muassa Meyerin telakan johtoa. Virallinen tervetuliaisseremonia järjestetään merenkulun museossa Forum Marinumissa. Päivän päätteeksi prinsessa tutustuu museolaiva Suomen Joutseneen.

Australialais-tanskalainen tulisielu

46-vuotias Mary Elizabeth Donaldson syntyi vuonna 1972 Australian Tasmaniassa. Maryn isä, John Donaldson, on matematiikan professori ja hänen äitinsä, Henrietta Horne, oli varatuomarin avustaja Tasmanian yliopistossa.

Pian Maryn syntymän jälkeen prinsessan skotlantilaissyntyiset vanhemmat muuttivat isän työn perässä Teksasiin, Yhdysvaltoihin, jossa Mary aloitti koulunkäynnin. Perhe palasi kuitenkin Tasmaniaan Maryn ollessa 6-vuotias.

Australiassa Mary suoritti lukion, jonka jälkeen oikeustieteiden ja kaupallisen alan yhdistelmätutkinnon Tasmanian yliopistossa. Yliopiston jälkeen hän työskenteli Melbournessa mainostoimistossa, kunnes vuonna 1997 Maryn äiti kuoli.

Prinsessa jätti työnsä ja kiersi Amerikkaa ja Eurooppaa vanhempiensa skottilaisten juurien jäljillä. Vuonna 1999 Mary muutti takaisin Australiaan, jossa hän työskenteli kiinteistönvälittäjänä, kunnes tapasi kruunuprinssi Frederikin Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000.

Pari tutustui toisiinsa paikallisessa pubissa. Pian Mary muutti uuden työn perässä Tanskaan vuonna 2002. Pari avioitui vuonna 2004.

Työuransa aikana Mary on työskennellyt muun muassa Kööpenhaminan Microsoftille, jonka kehityksestä, markkinoinnista ja viestinnästä hän oli vastuussa.

Työuransa jälkeen hän on toiminut aktiivisesti hyväntekeväisyyden parissa. Sekä Tanskassa että Australiassa äärimmäisen suosittu prinsessa tukee useiden eri alojen yrityksiä ja ajaa tärkeäksi kokemiaan asioita niiden avulla.

Australian Vogue-lehden haastattelussa prinsessaa kuvaillaan tanskankielisellä sanalla ildsjel, joka tarkoittaa tulisielua. Termi kuvaa hyvin Marya, jonka nimeä kantava säätiö taistelee syrjäytymistä vastaan.

Prinsessa on myös puhunut julkisesti seksuaalivähemmistöjen oikeuksista, naisten aseman parantamisesta ja ympäristön suojelemisesta.

– Roolini on toimia niiden äänenä, joilla ei ole omaa ääntä. Samalla haluan kuitenkin toimia esimerkkinä, joka tuo merkittäviä ihmisiä ja toimijoita yhteen. Uskon, että maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan kokonaisvaltaista lähestymistapaa, joka edellyttää, että otamme huomioon niin sosiaaliset, ympäristöä koskevat kuin taloudelliset seikat, prinsessa totesi Vogue-lehdelle vuonna 2016.

Jutussa on käytetty lähteenä myös Tanskan hovin julkaisemia tietoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti