Uutiset

Tulli: Rahtialuksen kapteeni salakuljetti yli miljoona savuketta ja yli tuhat litraa alkoholia edelleen myytäväksi Suomeen

Tulli epäilee suomalaisen rahtialuksen kapteenin salakuljettaneen yli miljoona savuketta ja yli 1  200 litraa väkevää alkoholia Suomeen eteenpäin myytäväksi. Arkistokuva

Tulli epäilee suomalaisen rahtialuksen kapteenin salakuljettaneen yli miljoona savuketta ja yli 1  200 litraa väkevää alkoholia Suomeen eteenpäin myytäväksi. Vältettyjen valmiste- ja arvonlisäverojen määrä on yhteensä noin 230  000 euroa.

Tullin mukaan virolainen epäilty toi Saksasta verottomasti savukkeita ja alkoholia 48 eri kerralla vuosina 2013–2014.

Salakuljetuksessa hyödynnettiin järjestelmällisesti laillista alustoimitusmenettelyä, jonka tarkoituksena on hankkia verottomasti ja tullittomasti tavaroita miehistön kulutettavaksi aluksella. Tullin esitutkinnan mukaan miehistön kulutukseen aluksella päätyi noin 37  000 savuketta ja alkoholia ei ollenkaan.

Tullin esitutkinnan mukaan rahtialuksen varustamo ei ole ollut osallisena törkeässä veropetoksessa. Varustamon ohjeen mukaan laivan kapteeni vastaa aluksen henkilökunnan savukkeiden ja alkoholin alustoimituksista. Henkilökunnan alkoholinkäyttö aluksella on kielletty.

Verohallinto laski vältettyjen verojen määrän Tullin Saksasta oikeusavulla saaman materiaalin perusteella. Verohallinto on katsonut savukkeiden ja alkoholin laittoman myynnin olleen Suomessa niin suurta, että sitä voi pitää liiketoiminnan harjoittamisena.

Virolaiskapteenista oli tehty eurooppalainen pidätysmääräys

Tullin mukaan savukkeet ja alkoholi lastattiin Saksassa epäillyn pakettiautoon, joka oli rahtialuksessa. Kun alus saapui Suomeen, epäilty ajoi pakettiauton ulos, toimitti salakuljetetut savukkeet ja alkoholit eteenpäin myytäväksi ja palasi takaisin alukselle.

Tulli tutki samaa veropetostapausta jo vuosina 2014–2015. Tuolloin epäiltynä olevaan virolaiseen kapteeniin ei voitu kohdistaa esitutkintatoimenpiteitä, koska hän irtisanoi itsensä kapteenin tehtävästä ja poistui Suomesta.

Vuonna 2017 epäilty vangittiin poissaolevana ja hänestä tehtiin eurooppalainen pidätysmääräys. Tämän vuoden kesäkuussa epäilty otettiin kiinni Virossa, jonka jälkeen hänet luovutettiin virolaisen tuomioistuimen päätöksellä Suomeen vastaamaan törkeästä veropetoksesta.

Tullin esitutkinta on nyt päättynyt. Tapaus on syyteharkinnassa, ja se käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa. Aluksen kapteeni on edelleen vangittuna.

Syytteen nostamisen määräaika on 3. syyskuuta.

Uusimmat

Näkoislehti

11.8.2020

Fingerpori

comic