Uutiset

Tulli tekee miljoonahankinnan: parempia kameroita ja uutta kalustoa valvomaan rajaliikennettä

Arkistokuva.

Tulli on uusimassa autojen rekisterikilpiä ja tavarakontteja automaattisesti valvovan tunnistusjärjestelmänsä. Tullilla on ollut järjestelmä käytössä 1990-luvun lopusta lähtien.

Autojen rekisterikilpien kuvausta ja rajaliikenteen hahmontunnistusta tekevän teknisen kaluston päivityksen hinnaksi on kuitenkin arvioitu 3–4,5 miljoonaa euroa. Hankintaa koskeva kilpailutus tehdään tämän vuoden aikana.

Tullin valvontayksikön johtaja Sami Rakshit kertoo Lännen Medialle, että kalustopäivitys liittyy niin sanottuun Lipre-järjestelmään. Kilpailutuksen hinta-arviossa on hänen mukaansa huomioitu myös tulevien vuosien käyttökustannuksia.

-Lähinnä kamerateknologian ja tunnistustason päivittämisestä on ensi sijassa kysymys, jotta saamme tarkempaa kuvaa ja varmuuden siitä, että pystymme kuvasta tunnistamaan ne tiedot, mitä kerätään, sanoo Rakshit.

Rakshitin mukaan Tullin parhaillaan käytössä oleva tekniikka on tulossa käyttöiän päähän.

-Jos kamerat on 90-luvun lopusta ja 2000-luvun alusta, niin kaikki tietävät, että kamerateknologia on kehittynyt sen jälkeen hyvin paljon, hän sanoo.

Oikeus seurata kaikkea rajaa ylittävää liikennettä

Rakshit ei tarkemmin kommentoi sitä, millaisia teknisiä valmiuksia uudella tunnistuskalustolla tulee olemaan. Tullilla on kuitenkin jo nyt toimivaltuus kerätä talteen paljon tietoa rajan ylittävästä liikenteestä.

Eduskunta hyväksyi niin sanottua Lipre-järjestelmään liittyvät toimivaltuudet jo 2002. Lain mukaan Tullilla on oikeus tehdä jatkuvaa teknistä valvontaa rajoja ylittävästä liikenteestä.

Lipren rekisteriselosteen mukaan Tulli tallentaa kulkuneuvoista ja konteista niiden rajanylityspaikat, -ajat, rekisteröintimaat, rekisteritunnukset ja ajoneuvon massa. Tarpeettomat tiedot pitää kuitenkin määräajan jälkeen poistaa.

Toimivaltuudet on annettu rikosten torjuntaa ja selvittämistä varten, ja Rakshitin mukaan järjestelmän keräämiä tietoja voi tarvittaessa käyttää myös Rajavartiolaitos ja poliisi. Esimerkiksi Tulli voi seurata rikosepäilyihin liittyviä ajoneuvoja.

-Lainsäädäntö sääntelee aika tiukasti sitä tietoa, mitä voidaan kerätä, Rakshit kertoo.

Uusi kalusto on määrä saada käyttöön kevään 2019 aikana.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic