Uutiset

Tullin johdossa halua nopeuttaa muuntohuumeisiin puuttumista – huumeista päättäisikin oikeus

 

Tullin johdossa on halua nopeuttaa muuntohuumeiden kriminalisointia nykyisestä. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen esittää, että Suomessa siirryttäisiin niin sanottuun geneeriseen huumausaineiden luokitteluun. Tällöin tietyn aineen luokittelisi huumeeksi Sinkkosen mukaan oikeus.

Tällä hetkellä Suomessa muuntohuumeet luokitellaan huumausaineiksi erikseen laaditun luettelon perusteella, jonka ylläpidosta ja päivityksestä vastaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Sinkkosen mukaan luettelo on kuitenkin aina jäljessä, koska uusia synteettisiä huumausaineita kehitetään jatkuvasti. Tämän vuoksi hänestä luetteloinnin sijaan pitäisi siirtyä malliin, jossa aine määritellään huumeeksi sen käyttötarkoituksen mukaan.

– Jos tavara on huumaavaan tarkoitukseen, oikeus päättäisi, onko se huumausaine vai ei, Sinkkonen sanoo Lännen Medialle.

Yksittäisten huumausaineiden luetteloinnin sijaan geneerinen luokittelu voi perustua aineperheiden luokitteluun, ja siitä on käyty pohdintaa myös viime vuonna eduskunnassa. Luokittelua sovelletaan osin muun muassa Tanskassa ja Virossa, mutta sen vaikeutena pidetään sitä, voiko kaikkia aineyhdistelmiä määritellä kategorisesti haitallisiksi.

Geneerisen luokittelun avulla Tulli voisi takavarikoida huumausaineiksi epäiltyjä aineita, mikä Sinkkosen mukaan estää aineen pääsyn eteenpäin käyttäjälle.

Muuntohuumeiden käyttäjäjoukko kasvaa Sinkkosen mukaan Suomessa jatkuvasti, ja käyttäjäjoukko nousee perinteisten huumeidenkäyttäjien rinnalle. Muuntohuumeet, eli niin sanotut KKP-aineet, hankitaan usein verkkokaupasta ja maksetaan bitcoineina.

– Osuus muuttuu koko ajan sen mukaan, mitä enemmän nuori käyttäjäporukka tulee tilalle ja vanha porukka poistuu – usein luonnollista tietä.

Lentoasemalla huumeet arkipäivää

Helsinki-Vantaan lentoasemalla toimivassa Lentotullissa törmätään huumeita sisältäviin lähetyksiin päivittäin. Haastattelupäivänä Tulli oli takavarikoinut lähetyksiä, joiden epäillään sisältävän muun muassa hasista, ekstaasia ja heroiinia.

Suuri osa huumeista, joita toimitetaan tunnistettavaksi tullin laboratorioon tulee myös lentoasemalta. Lentotullin päällikön Mika Pitkäniemen mukaan tulli pysäytti lentoasemalla viime vuonna noin 5 700 lähetystä, jotka vietiin rikos- tai hallinnolliseen menettelyyn. Hallinnollisessa menettelyssä käsitellään Pitkäniemen mukaan yleisimmin pieniä lääkelähetyksiä, ja niistä ollaan vastaanottajaan yhteydessä.

Rikosasioina käsitellään yleisimmin huumejuttuja. Suurin osa lähetyksistä, jotka Tulli paljastaa, tulee postilähetyksinä

– Se johtuu verkkokaupasta ja tilaamisen helppoudesta, sanoo Pitkäniemi.

Verkkokaupan lisäksi lentotullia työllistää alati kasvava Helsinki-Vantaan lentoasema, jonka kautta lentävät matkustajamäärät kasvavat jatkuvasti. Vaikka Rajavartiolaitosta kiinnostavat ihmiset, Tullin tehtävä on valvoa kaikkia tavaravirtoja ja tulliselvittää niitä.

Lähivuosina postilähetysten valvontamahdollisuudet kuitenkin lisääntyvät, kun Tulli alkaa saada sisältötietoa myös sellaisista EU:n ulkopuolelta tulevista, tavaraa sisältävistä postilähetyksistä, jotka painavat yli 250 grammaa.

Katso videolta, kuinka Tullin koirat Heila ja Massi harjoittelevat Postin tiloissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

 

Korjaus 11.5.2017

Korjattu jutun viimeiseen lauseeseen postilähetysten paino. Tulli alkaa saada tietoa lähetyksistä, jotka painavat yli 250 grammaa, ei alle.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic