Uutiset

Tullin pääjohtaja sai tuomion virkavelvollisuuden rikkomisesta: oli esteellisenä läsnä kokouksessa, kun ei olisi pitänyt

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Tullin pääjohtajan Antti Hartikaisen virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkorangaistukseen.

Hartikaiselle määrättiin rangaistukseksi kymmenen päiväsakkoa eli 950 euroa.

Hartikainen oli syytettynä virkavelvollisuuden rikkomisesta, koska hän oli paikalla Tullin johtoryhmän kokouksessa silloin, kun hänen puolisonsa työsuhteen jatkoon liittyvään asiaan otettiin kantaa.

-Hartikainen on ollut merkittävässä asemassa Tullissa, ja hänen läsnäolonsa on voinut vaikuttaa asian käsittelyyn, tuomiossa lukee.

Syyttäjä vaati Hartikaiselle sakkorangaistusta tai toissijaisesti tuomiota tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuottamuksellisuus olisi tarkoittanut sitä, että Hartikainen olisi syyllistynyt virkarikokseen huolimattomuuttaan. Syyttäjä ei vaatinut Hartikaista viralta pantavaksi.

Oikeudenkäynti pidettiin Helsingissä huhtikuussa. Hartikainen kiisti oikeudessa syyllistyneensä rikokseen.

Taustalla johtoryhmän kokous

Kiistanalainen Tullin johtoryhmän kokous järjestettiin 3. marraskuuta 2015.

Varsinaisesti kokouksessa käsiteltiin sitä, pitäisikö Tullissa jatkaa laittoman maahantulon tehovalvontaa. Hartikaisen puoliso työskenteli tuolloin määräaikaisena tullitarkastajana alkoholivalvonnassa. Kokouksessa tehty päätös johti siihen, että määräaikaisia tehtäviä pantiin hakuun. Varsinaisia palkkauspäätöksiä ei kokouksessa tehty.

Hartikainen jääväsi itsensä, kun asia tuli käsittelyyn. Syyttäjä vaati tuomiota siksi, että hän oli kuitenkin ollut huoneessa silloin, kun asiasta päätettiin. Hallintolain mukaan näin ei saisi olla.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan hallintolaki on virkamiehen läsnäolon kannalta selkeä.

-Virkamies ei saa olla läsnä asian käsittelyssä, jos hän on esteellinen, tuomiossa lukee.

-Tässä asiassa kyseessä oleva tapahtumainkulku on käytännössä riidaton, siinä jatketaan.

Hartikainen vetosi oikeudessa siihen, ettei hän ollut ehtinyt huoneesta ulos, ennen kuin asiasta oli jo päätetty.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin tuomion suuruutta arvioidessaan, että teon voidaan arvioida lähentyvän tuottamuksellista tekoa.

Helsingin käräjäoikeuden ratkaisu ei toistaiseksi ole lainvoimainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic