Uutiset

Tunisia äänestää tänään uudesta presidentistä vaalissa, jossa ei ole ennakkosuosikkia – ehdolla myös kaksi naista

Tunisian pääministeri Youssef Chahdeh äänesti sunnuntaina vaalin ensimmäisellä kierroksella. Kuva: STRINGER
Tunisian pääministeri Youssef Chahdeh äänesti sunnuntaina vaalin ensimmäisellä kierroksella. Kuva: STRINGER

Pohjois-Afrikassa sijaitseva Tunisia äänestää tänään sunnuntaina maan uudesta presidentistä. Alun perin vaalit piti pitää vasta marraskuussa, mutta istuvan presidentin, 92-vuotiaan Beji Caid Essebsin kuolema heinäkuussa johti vaalien aikaistamiseen.

Tunisian seitsemän miljoonaa äänioikeutettua pääsevät vaalin ensimmäisellä kierroksella äänestämään peräti 24 ehdokkaasta. Alun perin ehdokkaita oli 26, mutta kaksi ehdokasta vetäytyi ja asettui tukemaan toista ehdokasta.

Tänään sunnuntaina pidetyn ensimmäisen kierroksen alustavia tuloksia odotetaan tiistaina. Jos yksikään ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, menee kaksi parasta ehdokasta vaalin toiselle kierrokselle.

Vaaleja pidetään suurena testinä Tunisian demokratialle. Kyseessä ovat vasta toiset presidentinvaalit maassa sen historian aikana. Tunisia on ainut maa, joka onnistui siirtymään demokratiaan vuoden 2011 arabikevään jälkeen. Juuri presidentti Essebsillä oli keskeinen rooli maan demokratian kehittymisessä.

Arabikevään jälkimainingeissa presidentin valtaa myös rajoitettiin. Maan uudessa perustuslaissa siihen kuuluvat enää ulko- ja puolustuspolitiikka sekä kansallinen turvallisuus.

Tunisian vuoden 2011 levottomuudet alkoivat paitsi ruuan korkeasta hinnasta, myös maan silloisen johtajan Zine al-Abidine Ben Alin autoritaarisuudesta.

Monella mittarilla Tunisian talous on vielä tuotakin aikaa huonommassa kunnossa, mikä on johtanut jatkuviin mielenosoituksiin, ihmisten vieraantumiseen politiikasta sekä nuorten radikalisoitumiseen ja yli 30 000 ihmisen lähtöön taistelemaan Islamilainen valtio -äärijärjestön riveihin Syyriaan ja Irakiin.

Mielenosoituksista huolimatta presidentinvaalin alla on ollut rauhallista, mikä on kasvattanut toiveita siitä, että maa pystyy siirtämään vallan vaaleissa valitulta presidentiltä toiselle. Tätä pidetään tärkeänä mittarina nuorissa demokratioissa.

Toinen tärkeä merkkipaalu saavutettiin lauantaina, kun kärkiehdokkaat ottivat yhteen lauantaina historian ensimmäisessä televisioidussa vaaliväittelyssä.

– Arabimaailmassa tiedetään usein 99 prosentin varmuudella, kuka voittaa. Tänään emme tiedä, kuka voittaa, sanoi tunisialainen mediapomo Lassad Khedder uutistoimisto AFP:lle.

Johtaviin ehdokkaisiin kuuluvat maan pääministeri Youssef Chahed, lakimies Abdelfattach Mourou, puolustusministeri Abdelkarim Zbidi ja demokratiaprosessin alkuvaiheissa vallassa ollut Moncef Marzouki. Lisäksi hyvää menestystä on povattu Italian Silvio Berlusconiin verratulle tv-moguli Nabil Karoulle, joka pidätettiin vaalin alla veropetoksista ja korruptiosta epäiltynä. Hän on kiistänyt syytteet.

Lisäksi vaaleissa on ehdolla kaksi naista, Abir Moussi sekä Selma Elloumi Rekik, joista varsinkin Abir Moussille povataan hyvää äänisaalista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti