Uutiset

Tunnelma on Gomassa tulivuorenpurkauksen jäljiltä rauhoittunut, mutta epävarma

Yksi suomalaisjärjestö Fidan tukema koulu tuhoutui purkauksessa.
Lauantaina Nyiragongo-tulivuoren purkaus herätti kauhua, ja monet ihmiset jopa juoksivat Ruandan rajalle. Goman kaupunki sijaitsee aivan Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajalla. Lehtikuva/ / AFP / MOSES SAWASAWA

Tilanne on rauhoittunut Nyiragongo-tulivuoren lähellä Goman kaupungissa Kongon demokraattisessa tasavallassa, kertoo suomalaisen avustusjärjestön Fidan viestintäsuunnittelija Hannu Happonen naapurimaa Ugandan pääkaupungista Kampalasta.

–  Ei jyrise eikä tutise, eikä näy uutta laavaa, kuvailee Happonen.

Hannu Happonen on asunut ja työskennellyt 26 vuotta Ugandassa, josta käsin hän on tehnyt humanitaarista työtä myös Gomassa.

Lauantai-iltana kahdeksan aikaan Happonen sai viestin kongolaiselta kollegaltaan Welongo Faizilta, että Nyiragongo purkautuu.

–  Vähän ajan päästä tuli viesti, että nyt pitää paeta Ruandan puolelle.

Lauantaina Nyiragongo-tulivuoren purkaus herätti kauhua, ja monet ihmiset jopa juoksivat Ruandan rajalle. Goman kaupunki sijaitsee aivan Ruandan ja Kongon demokraattisen tasavallan rajalla.

Happosen mukaan ihmiset ovat jo palanneet Gomaan. Yksi Fidan tukema koulu tuhoutui tulivuorenpurkauksessa.

Tällä hetkellä Fida osallistuu Gomassa hankkeeseen, jossa edistetään vammaisten lasten koulunkäyntiä.

–  Alueella vammaisuus on tabu. Lapsen vammaisuus saatetaan kokea kirouksena, ja lapsi saatetaan piilottaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Nykyisin Gomassa asuu huomattavasti enemmän ihmisiä, mikä tekee tuhoista potentiaalisesti suurempia. Gomassa asuu runsaasti maan sisäisiä pakolaisia.
Nykyisin Gomassa asuu huomattavasti enemmän ihmisiä, mikä tekee tuhoista potentiaalisesti suurempia. Gomassa asuu runsaasti maan sisäisiä pakolaisia. Nykyisin Gomassa asuu huomattavasti enemmän ihmisiä, mikä tekee tuhoista potentiaalisesti suurempia. Gomassa asuu runsaasti maan sisäisiä pakolaisia. Lehtikuva/ / AFP / MOSES SAWASAWA

Elämää tulivuoren naapurina

Epävarmuus Gomassa ei ole päättynyt. Vanhempien ihmisten mielessä on yhä Nyiragongon vuoden 2002 purkaus, joka kesti kuukausia.

Nykyisin Gomassa asuu huomattavasti enemmän ihmisiä, mikä tekee tuhoista potentiaalisesti suurempia. Gomassa asuu runsaasti maan sisäisiä pakolaisia.

Alueella vaikuttavat myös useat sissiryhmät, jotka kilpailevat luonnonrikkauksien, kuten kullan ja muiden mineraalien hallinnasta.

Tulivuoren aktiivisuus vaikuttaa elämään alueella päivittäin. Nyiragongon lähistöllä on jatkuvasti vaarallisia hiilidioksidipurkauksia myös varsinaisten purkausten välillä.

Happonen itse kiipesi Nyiragongo-tulivuorelle vuonna 2016. Tulivuoren kraaterissa on aktiivinen laavajärvi, joka Happosen kertoman mukaan kupli ja räjähteli jatkuvasti.

Uusimmat

Fingerpori

comic