Uutiset

Tunnettu venäläistoimittaja on erikoistunut presidenttiin – "Olen saanut kokemuksia monen elämän edestä Putinin matkassa"

Venäjän presidentistä Vladimir Putinista kertovista jutuistaan tunnettu Andrei Kolesnikov on kuulunut Putinin toimittajapooliin jo lähes kaksi vuosikymmentä.
Kommersant-lehden toimittaja Andrei Kolesnikov saapui Helsinkiin mielellään. Putinia seuraavalle toimittajalle Helsinki on lähin matkakohde kaikista. Jopa Venäjän sisällä lentomatkat ovat pitempiä. Kuva: Matti Posio
Kommersant-lehden toimittaja Andrei Kolesnikov saapui Helsinkiin mielellään. Putinia seuraavalle toimittajalle Helsinki on lähin matkakohde kaikista. Jopa Venäjän sisällä lentomatkat ovat pitempiä. Kuva: Matti Posio

Moskovalainen toimittaja Andrei Kolesnikov tuntee paremmin kuin juuri kukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin tavat ja matkailuhistorian. Hän on kuulunut Putinin mukana kiertävään ”Kremlin toimittajapooliin” jo 17 vuoden ajan.

Helsingin Kauppatorin tuntumassa sijaitsevan Allas Sea Poolin terassilla Kolesnikov odottaa jälleen kerran maansa presidentin saapumista valtiovierailulle. Venäläisen Kommersant-lehden erikoiskirjeenvaihtaja Kolesnikov on yksi maansa tunnetuimmista lehtitoimittajista. Hän on erikoistunut kirjoittamaan oivaltavasti ja värikkäästi Putinin valtiovierailuista ja korkean tason neuvotteluista.

Kolesnikovin takana Kauppatorin ympäristössä näkyy poliisiautoja, mutta ei juurikaan liikennettä. Vuosien kokemuksen jälkeen Kolesnikov ei vaikuta jännittyneeltä, mutta hän tietää, että tilanteet elävät nopeasti. Putin kiertää saman päivän aikana useissa erilaisissa tapahtumissa.

Kremlin poolin kokoonpano vaihtelee tapahtumasta riippuen. Maanantaina Kolesnikov oli yksi poolin vain kahdeksasta venäläistoimittajasta, jotka seurasivat Putinin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tapaamista Ranskassa Välimeren rannalla. Keskiviikkona Suomessa on paikalla selvästi suurempi joukko.

Kolesnikov arvelee, että yksi syy siihen on Suomen läheinen sijainti. Moskovasta Helsinkiin on lyhyempi matka kuin esimerkiksi venäläiskaupunkeihin Kazaniin ja Saratoviin.

– Näillä matkoilla on vain yksi pysyvä elementti, ja se on presidentti. Sekä tietysti minä.

Siperiasta Ulaanbaatariin

Kolesnikov matkustaaviikossa kolmesta neljään päivää – ja niihin päiviin voi sisältyä useita matkoja. Esimerkiksi syyskuussa Kolesnikov matkustaa kolmen päivän aikana Siperian Irkutskiin, Kaukoidän Vladivostokiin itäiseen talousfoorumiin ja sieltä edelleen seuraavana aamuna Mongolian Ulaanbaatariin.

– Unohdin jo, mikä on seuraava kohde, Kolesnikov sanoo.

Putinia seuraava toimittajaryhmä, Kremlin pooli, matkustaa usein samassa koneessa presidentin delegaation jäsenten kanssa. Presidentti matkustaa eri koneella. Toimittajat saapuvat paikalle tavallisesti tuntia ennen presidenttiä ja poistuvat maasta noin tunnin tämän jälkeen.

Osa venäläistoimittajista, kuten television kameraryhmät, matkustavat omia reittejään ja saapuvat tapahtumiin ennen virallista Kremlin poolia.

Pitkä, vaiherikas elämä

Putinin matkaohjelma on rankka presidentille, mutta helpolla ei pääse toimittakaan. Silti Kolesnikov ei tiedä parempaa, koska pahinta elämässä on tylsyys.

– En kadu, että valitsin tämän ammatin, Kolesnikov sanoo painokkaasti.

Hän jakaa kirjailijaystävänsä ajatuksen: ”Elämää pidentää ainoastaan matkustaminen”.

– Jos se on totta, olen elänyt jo uskomattoman pitkän elämän.

Uusimmat

Fingerpori

comic