Uutiset

Tunnetut poliitikot jäivät Arkadianmäeltä rannalle: Lähtijöissä on tukku ministereitä, ex-puheenjohtaja ja Paavo Väyrynen

Keskustan tappio tietää lähtöä monille puolueen poliitikolle eduskunnasta, ja lähtijöiden joukossa on myös ministerin salkkua kantaneita. Vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto jäi Keski-Suomessa varasijalle.
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho (vas.) ei saanut eduskuntapaikkaansa uusittua, kun taas vasemmistoliiton Li Andersson oli vaalien äänikuningatar. Kuva: Joel Maisalmi
Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho (vas.) ei saanut eduskuntapaikkaansa uusittua, kun taas vasemmistoliiton Li Andersson oli vaalien äänikuningatar. Kuva: Joel Maisalmi

Toisen ilo on toisen suru. Eduskuntavaalit tietävät sitä, että moni istuva kansanedustaja on putoamassa eduskunnasta.

Alustavan tuloslaskennan perusteella Arkadianmäeltä on jäämässä rannalle paitsi useita näkyviä poliitikkoja, myös ministereitä.

Vuonna 2017 perussuomalaisista hajonnut sininen tulevaisuus jää kokonaan ilman kansanedustajia, mikä samalla tarkoittaa, että neljä edelliskauden ministeriä, Sampo Terho, Pirkko Mattila, Jari Lindström sekä Jussi Niinistö eivät näillä näkymin työtään kansanedustajina jatka. Lisäksi ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei ollut vaaleissa enää ehdolla.

Myöskään muut perussuomalaisista lähteneet näyttäisivät pudonneen. Muun muassa kokoomukseen siirtyneitä Veera Ruohoa ja Kaj Turusta ei valittu jatkokaudelle.

Keskustan rökäletappio pudotti ministereitä

Ministerinsalkkua kantaneita on putoamassa myös rökäletappion kokeneesta keskustasta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) siirtyi kesken vaalikauden Kaakkois-Suomen vaalipiiristä Helsinkiin, eikä keskusta kyennyt pitämään ainoaa paikkaansa pääkaupungista. Ylelle Tiilikainen myönsi olleensa pettynyt.

– Vaalipiirin vaihdos oli tietoinen riski, kertoi Tiilikainen.

Lisäksi Juha Sipilän hallituksessa perhe- ja peruspalveluministerinä alkukaudella toiminut Juha Rehula jäi Hämeen vaalipiirissä valitsematta.

Kaikkiaan keskusta on menettämässä 18 paikkaa edelliseen eduskuntaan verrattuna.

Valta vaihtui vihreissä

Vihreät kuuluu vaalien voittajiin, kun eduskuntapaikkojen määrä noussee 15:stä 20:een. Paikkamäärien kasvusta huolimatta henkilöt vaihtuvat eduskuntaryhmässä.

Esimerkiksi runsaan vuoden ajan puolueen puheenjohtajana toiminut Touko Aalto jäi varasijalle vaalipiiristään Keski-Suomesta. Aalto luopui puheenjohtajuudesta viime syksyllä, ja sittemmin puoluetta valittiin johtamaan Pekka Haavisto, joskin ensi kesään saakka.

Varasijalle on myös jäämässä Johanna Karimäki Uudeltamaalta. Muista nykyisistä kansanedustajista ovat putoamassa kansanedustajat Jyrki Kasvi, Ozan Yanar sekä Olli-Poika Parviainen.

Varsinais-Suomen vaalipiirissä ehdolla ollut Ilkka Kantola (sd.) ei saanut paikkaansa uusittua eduskuntaan. Kuva: Lennart Holmberg / Arkisto
Varsinais-Suomen vaalipiirissä ehdolla ollut Ilkka Kantola (sd.) ei saanut paikkaansa uusittua eduskuntaan. Kuva: Lennart Holmberg / Arkisto

Väyrynen putoaa eduskunnasta

Arkadianmäelle jää nousematta myös lukuisia vanhoja kansanedustajia kokoomuksesta ja Sdp:stä. Kansanedustaja ja entinen piispa Ilkka Kantola (Sd.) ei kyennyt uusimaan paikkaansa Varsinais-Suomen vaalipiiristä. Kantola ehti olla kansanedustajana vuodesta 2007.

Samaan aikaan eduskuntaan nousseelta kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskarilta jää niin ikään mandaatti uusimatta.

Susanna Koski (kok.) jäi Vaasan vaalipiirissä varasijalle. Kuva: Tomi Kosonen
Susanna Koski (kok.) jäi Vaasan vaalipiirissä varasijalle. Kuva: Tomi Kosonen

Eduskunnasta on Vaasan vaalipiiristä putoamassa myös Susanna Koski. Koski toimi Kokoomusnuorten puheenjohtajana 2013–2015.

Arkadianmäelle ei myöskään Varsinais-Suomen vaalipiiristä päässyt Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi eikä Uudeltamaalta Mervi Katainen, komissaari Jyrki Kataisen puoliso. Myös kansanedustaja Eero Lehti jää pois eduskunnasta.

Sunnuntain tulos tarkoittaa myös sitä, että Seitsemän tähden liikkeen perustanut pitkän linjan poliitikko Paavo Väyrynen ei saanut valtakirjaansa uusittua.

Urallaan muun muassa keskustan kunniapuheenjohtajana ja presidenttiehdokkaana toiminut Väyrynen oli ehdolla Uudeltamaalta ja sai kerättyä runsaat 1 200 ääntä.

Uusimmat

Fingerpori

comic