Uutiset

Tuomioistuin kielsi Hells Angelsin toiminnan Alankomaissa – myös Suomen poliisi on pohtinut, pitäisikö vastaavasta ottaa mallia

Alankomaalainen tuomioistuin kielsi tällä viikolla Hells Angels -järjestön toiminnan maassa. Suomessakin poliisin johdossa on keskusteltu, pitäisikö rikollisryhmien kieltoa ajaa Suomessa oikeusteitse.
Utrechtin tuomioistuin kielsi tällä viikolla Helvetin enkeleiden toiminnan Alankomaissa. Kuva: OLAF KRAAK / EPA, arkisto
Utrechtin tuomioistuin kielsi tällä viikolla Helvetin enkeleiden toiminnan Alankomaissa. Kuva: OLAF KRAAK / EPA, arkisto

Poliisihallituksessa on pohdittu, pitäisikö poliisin järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi luokittelemia järjestöjä vaatia lakkautettavaksi Suomessa.

Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta kertoo Lännen Medialle sähköpostitse, että tunnuksellisten ryhmien kiellosta on keskusteltu muun muassa ulkomaiden esimerkkien vuoksi.

Tällä viikolla alankomaalainen tuomioistuin päätti kieltää Helvetin enkeleiden toiminnan maassa.

– Yhdistysoikeudellisella kiellolla voitaisiin ajatella olevan haittaavaa vaikutusta ryhmien rikolliseen toimintaan, Saukoniemi vastaa sähköpostitse.

Alankomaissa tiettävästi ensimmäinen päätös

Utrechtissa sijaitsevan tuomioistuimen päätös teki Alankomaista tiettävästi ensimmäisen, jossa Hells Angels -moottoripyöräjengin toiminta päätettiin kieltää kokonaan.

Syyttäjät vaativat moottoripyöräkerhon toiminnan kieltämistä Hollannissa tapahtuneiden lukuisten väkivaltaisten yhteenottojen vuoksi. Tuomioistuimen päätöksen mukaan järjestö toimii vastoin yhteiskuntajärjestystä.

Päätöksessä on uutistoimisto Reutersin mukaan nimetty sekä Helvetin enkeleiden Hollannin-osasto että sen kansainvälinen kattojärjestö.

Keski-Alankomaiden tuomiopiirin päätöksestä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin, joten se ei ole vielä lainvoimainen.

Syyttäjä on Alankomaissa hakenut vastaavaa kieltoa aiemmin, mutta vuonna 2009 vaatimus kaatui maan korkeimmassa oikeudessa.

Helvetin enkelit toimivat Suomessakin

Helvetin enkelit on toiminut Suomessa 1990-luvulta saakka. Amerikkalaislähtöinen Hells Angels on yksi Suomessa toimivista järjestöistä, jonka poliisi lukee järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.

Kaikkiaan poliisin arvion mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä seitsemän eri ryhmittymää, joiden toiminnan katsotaan olevan järjestäytynyttä rikollisuutta.

Poliisihallitus ja keskusrikospoliisi tiedottivat maaliskuussa, että järjestäytyneiden rikollisryhmien asema on viime vuosina vahvistunut paitsi Suomessa, myös muualla Euroopassa.

Poliisi ajanut PVL:n lakkauttamista

Suomessa yhdistyslain mukaan yhdistys ei saa toimia olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja. Asiaa koskevia lakkautuskanteita on kuitenkin ollut oikeudessa harvoin.

Poliisihallitus on viime vuosina ajanut oikeudessa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan kieltämistä siviilikanteella. Rekisteröimättömänä yhdistyksenä Suomessa toimineen PVL:n toiminnan on määrännyt lakkautettavaksi Turun hovioikeus.

Hovioikeus arvioi syksyllä 2018 PVL:n toiminnan avoimen juutalaisvastaiseksi, seksuaalivähemmistöjä loukkaavaksi ja fasismia ihannoivaksi. Tämän takia yhdistys toimi vastoin hyviä tapoja, ja se voitiin siksi yhdistyslakiin vedoten määrätä lakkautettavaksi.

Korkein oikeus (KKO) kuitenkin myönsi PVL:lle lakkautuspäätökseen valitusluvan, joten päätös ei ole vielä saanut lainvoimaa. KKO on kuitenkin määrännyt järjestön väliaikaiseen toimintakieltoon.

Lakkautusta voi myös vaatia syyttäjä, ja näin on myös toisinaan tehty.

Syyttäjä vaati aikanaan Cannonball MC:n Heinolan-osaston taustayhdistyksen lakkauttamista törkeän huumeainerikossyytteen käsittelyn yhteydessä.

Vuonna 2016 Itä-Suomen hovioikeus katsoi, että Cannonball MC on järjestäytynyt rikollisryhmä mutta hylkäsi heinolalaista yhdistystä koskevan lakkautusvaatimuksen.

Noin 800 jäsentä

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan Suomessa toimii tällä hetkellä seitsemän organisaatiota, jotka katsotaan järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi (JR-ryhmiksi).

Hells Angels MC:n lisäksi Suomessa toimivat Bandidos MC, Cannonball MC, Outlaws MC, United Brotherhood, Satudarah MC sekä Bats.

Lisäksi poliisi seuraa muun muassa Yön sudet -järjestön järjestäytymistä Suomessa.

Organisaatioilla on poliisin mukaan noin 75 osastoa, ja osastoilla on noin 800 jäsentä.

Tärkeitä tulonlähteitä järjestöille ovat KRP:n mukaan muun muassa talousrikokset ja huumekauppa.

Euroopan poliisivirasto Europol arvioi, että järjestäytyneiden rikollisryhmittymiä toimii Euroopassa noin 5 000.

Uusimmat

Fingerpori

comic