Uutiset

Tuottajajärjestö tympääntyi some-tuomioihin: Suomalainen ruoantuotanto ei ole ukrainalaisten käsissä

Reseptit valmiina. Suomalaisia saadaan tiloille, työttömyysturvaan kiireesti joustoja ja palkkatukea etenkin nuorille.
Suomessa on kevät- ja kesäsesongin aikana normaalisti noin 16 000 ulkomaalaista työntekijää. Ukrainasta ehti saapua maahamme vain yksi lento, ennen kuin maa määräsi, ettei se päästä kansalaisiaan kausityöntekijöiksi rajojen ulkopuolelle. Kuva: Jukka Ritola / arkisto
Suomessa on kevät- ja kesäsesongin aikana normaalisti noin 16 000 ulkomaalaista työntekijää. Ukrainasta ehti saapua maahamme vain yksi lento, ennen kuin maa määräsi, ettei se päästä kansalaisiaan kausityöntekijöiksi rajojen ulkopuolelle. Kuva: Jukka Ritola / arkisto

Ukrainasta saatiin viikonlopun aikana uutispommi. Maan hallitus on päättänyt, ettei se päästä kansalaisiaan lähtemään muihin maihin kausityöntekijöiksi.

Viime torstaina Suomeen saapui ensimmäinen lento tuoden työntekijöitä. Koneessa oli vajaat 200 ukrainalaista. Näillä näkymin lisää ei ole tulossa.

Normaalivuosina Suomessa työskentelee marja- ja vihannestiloilla noin 16 000 ulkomaalaista työntekijää. Heistä valtaosa on kotoisin Ukrainasta.

Tuottajajärjestö MTK:ssa tieto tyrmistyttää. Puheenjohtaja Juha Marttila linjaakin, että nyt on pantava kaikki paukut kotimaisen työvoimaan saatavuuteen.

Some-puheet tyrmistyttävät

Työvoiman saanti ei ole ainoa harmittelun aihe.

– Meitä tympäisee kausityöntekijöistä käytävä julkinen keskustelu, joka näyttää räjähtäneen käsiin. On annettu kuva, että ihan kuin tämä suomalainen maatalous olisi ukrainalaisten käsissä. No, vastaan, että ei ole.

Hän jatkaa, että suomalainen ruoka tuotetaan perheviljelmillä ja yrittäjän omalla työpanoksella.

– Tämä on se iso kuva, joka on unohtunut sosiaalisessa mediassa.

Marttila kertoo törmänneensä keskusteluketjuun, jossa kirjoitettiin, ettei kannata ostaa suomalaista ruokaa, kun se onkin näköjään ukrainalaista.

– Täyttä potaskaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ei se nyt niin mene, että suomalainen ruoantuotanto olisi ukrainalaisten käsissä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila huomauttaa. Kuva: Mauri Ratilainen / arkisto
– Ei se nyt niin mene, että suomalainen ruoantuotanto olisi ukrainalaisten käsissä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila huomauttaa. Kuva: Mauri Ratilainen / arkisto

Työnjohtoakin tarvitaan

Tuottajat eivät heitä kirvestä kaivoon, sillä Marttila ennustaa, että tilat saavat myös suomalaisia töihin.

– Normaaliaikana tämä ei onnistu, mutta uskon, että nyt tämä yhtälö on ratkaistavissa.

Marttila mainitsee, että varsinkin isoille tiloille tarvitaan myös väkeä vaativampiin tehtäviin, esimerkiksi työnjohtoon.

– Jos marjatilalle saadaan töihin vaikkapa 600 kausityöntekijää, joista suurin osa on tottumattomia, niin ei viljelijä pysty yksin heitä johtamaan. Kyllä siihenkin tarvitaan apuvoimia. Tämäkin asia pitää ratkaista jollakin tavalla.

Lista valmiina

Järjestöllä on selvä toivomuslista siitä, miten suomalaiset saadaan liikkeelle.

– Työttömyysturvaan pitää saada joustoja. Toinen tärkeä asia on palkkatuki etenkin nuorille.

Marttila huomauttaa, että ongelma on vakava, ja siitä on puhuttu viikkoja.

– Hallitus olisi jo voinut tasoittaa tietä, mutta mitään päätöksiä ei ole saatu aikaiseksi.

Koulut pysyköön kiinni

Hallitukselta odotetaan tällä viikolla päätöstä siitä, pidetäänkö koulujen ovet suljettuina lukukauden loppuun asti vai ei koronan takia. On myös väläytetty mallia, että etäopiskelu jatkuisi juhannukseen.

Marttila on sitä mieltä, että koulujen pitäisi pysyä kiinni.

– Vaikka olisi kuinka innostusta avata koulut, niin tilojen kannalta niitä ei kannata avata pariksi viikoksi. Hyöty ei ole riskin arvoinen.

Taustalla on pelko, että lapset sairastuvat ja sairastuttavat vanhempansa kylvökauden aikana.

Ravintoloita auki

Sen sijaan Marttila availisi jo tietyin rajoituksin ravintoloita.

– Kun on selvät pelisäännöt, niin en usko, että niihin mitään yleisöryntäystä tulisi. Etenkin näkisin, että ruokaravintoloita voisi alkaa pikku hiljaa avata. Jos pelätään sitä, että kansa villiintyy, ja jää baaritiskille oleilemaan ryhmiin, niin ainahan voi sopia siitä, että suljetaan ravintolat aikaisin.

Hän perustelee ravintoloiden varovaista avausta sillä, että ovathan kauppakeskuksetkin auki ja ihmiset käyvät kaupoissa.

Uusimmat

Fingerpori

comic