Uutiset

Tupakan ikäraja halutaan nostaa 20 vuoteen ja tupakkaveroon tulossa uusia korotuksia

Tupakan myynnin kieltäminen alle 20-vuotiaille olisi yksi keinoista, joilla päästäisiin kohti savutonta Suomea vuoteen 2030 mennessä.

Ikärajan nostoa esittää sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä, joka julkisti raporttinsa torstaina.

Tupakan myynnin, välittämisen ja luovuttamisen ikäraja on tällä hetkellä 18 vuotta. Vielä vuosina 1976–1995 ikäraja oli 16 vuotta.

Työryhmä väläyttää myös tupakkaveron korotuksia. Niitä jatkettaisiin seuraavilla vaalikausilla vähintään samantasoisesti kuin tällä vaalikaudella.

Keskihintaisen savukeaskin hinnan arvioidaan nousevan noin 2,50 euroa vuosien 2016–2019 veronkorotusten seurauksena. Veronkorotusten toteuduttua vuonna 2020 keskimääräisen savukeaskin hinta olisi noin 8,20 euroa, josta veron osuus olisi 5,60 euroa.

Työryhmä ehdottaa lisäksi, että tupakkalain alaisten tupakkaa sisältämättömien nikotiinituotteiden verotusmahdollisuudet selvitettäisiin.

Uusia savuttomia alueita

Työryhmä lisäisi tupakointikieltoja ja muiden tupakkatuotteiden käytön kieltoja tiloissa, joissa on alaikäisiä, kuten leikkipuistot ja uimarannat.

Tupakointikiellot kattaisivat jatkossa myös joukkoliikennepysäkit, asemalaiturit ja taksitolpat.

Lisäksi työryhmä suosittelee julkisia toimijoita, kuten kuntia, suojelemaan ihmisiä tupakansavulle altistumiselta rajoittamalla tupakointia esimerkiksi toreilla.

Tupakointi julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa kiellettiin Suomessa jo vuonna 1977.

Parveketupakointi kuriin enemmistöllä

Asunto-osakeyhtiölakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä.

Tupakointikieltojen rikkomisesta seuraisi hallinnollinen sanktiomaksu pysäköintivirhemaksun tapaan.

Työryhmä vähentäisi verovapaasti EU:n ulkopuolelta maahan matkustajatuontina tuotavien savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden määrää huomattavasti nykyisestä. Määriä ehdotetaan leikattavaksi esimerkiksi 200 savukkeesta 40 savukkeeseen.

Nuuskaan törkeät tekomuodot

Työryhmä tarttuu myös nuuskan kulutuksen jatkuvaan kasvuun. Se esittää, että nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin raja lasketaan 1000 grammasta 100 grammaan vuorokaudessa.

Jotta tämä käytännössä tehoaisi, työryhmä lisäisi matkustajatuontia koskevien rajoitusten rikkomisesta annettavia seuraamuksia. Rikoslakiin ehdotetaan lisättäväksi salakuljetuksen ja laittomaan tuontitavaraan ryhtymisen törkeät tekomuodot.

EK:n johtajan Ilkka Oksalan johtaman työryhmän esitykset luovutettiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.). Työryhmän mukaan ne voisivat tulla voimaan jo seuraavan vaalikauden alussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic