Uutiset

Tupakoitsijan terveydenhoidosta yli sadan euron lisälasku jo 46 vuoden iässä

Jo vähän alle viisikymppisten tupakoitsijoiden perusterveydenhuollon palvelut maksavat yhteiskunnalle henkilöä kohti vuodessa yli 100 euroa enemmän kuin tupakoimattomien.

Tupakoitsijat käyttävät julkisen perusterveydenhoidon palveluja tupakoimattomia useammin. Tämä käy ilmi haastattelututkimuksesta, jossa selvitettiin noin 5 000:n Pohjois-Suomessa vuonna 1966 syntyneen terveystietoja.

– Tupakoinnin aiheuttamat vakavat sairaudet, kuten keuhkoahtaumatauti ja keuhkosyöpä sekä sydän- ja verisuonitaudit, tulevat yleensä vasta myöhemmällä iällä. Mutta jo varhaisemmassa vaiheessa tupakoitsijoilla on muita enemmän keuhkoinfektiosairauksia ja hammasongelmia, sanoo tutkijalääkäri Juha Auvinen Oulun yliopistosta.

Vuotuiset perusterveydenhuollon kustannukset olivat 46-vuotiailla tupakoivilla miehillä peräti 28 prosenttia ja naisilla 21 prosenttia suuremmat kuin tupakoimattomilla. Perusterveydenhuollolla tarkoitetaan esimerkiksi käyntejä terveyskeskuksessa lääkärissä, hammaslääkärissä, fysioterapiassa tai mielenterveystoimistossa.

Aki Taponen

 

 

 

 

Etenkin mielenterveyspalveluiden käyttö oli tupakoitsijoilla yleisempää kuin tupakoimattomilla. Ahdistusta saatetaan purkaa tupakoimalla.

 

– Mielenterveysongelmista kärsivät eivät jaksa välttämättä huolehtia elintavoistaan niin paljon kuten muut, Auvinen sanoo.

 

Lääkeyritys Pfizerin rahoittaman tutkimuksen tupakoivien ja tupakoimattomien työikäisten perusterveydenhuollon kustannuksista teki MedEngine Oy yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti