Uutiset

Turkin Alanyassa asuva suomalainen: Arki on turvallista, mutta tulos voi olla paha isku turismille

 

Turkin kansanäänestyksen tulos ei ole herättänyt levottomuuksia suomalaistenkin suosimassa lomakohteessa Alanyassa.

Alanyassa virallisena tulkkina työskentelevä Tiia Özgül vakuuttaa, että arki jatkuu samanlaisena vaikka presidentti Recep Tayyip Erdoganin valtaoikeudet laajenivat.

– Vaalien tulos oli tiukka. Täällä on valtavasti niitä ihmisiä, jotka olivat ei-puolella. Vaalituloksessa on varmasti sulattelemista, mutta kukaan turkkilaisista kavereistani ei ole ollut järkyttynyt. Elämä ja arki jatkuvat samalla tavalla kuin aiemminkin, Özgül sanoo.

Özgülin mukaan vaalipäivä oli kuitenkin poikkeuksellisen vilkas.

– Nämä olivat ehdottomasti vilkkaimmat vaalit, jotka olen täällä kokenut. Ihmiset olivat sunnuntaina liikkeellä ja äänestämässä. Se näkyi ihan selvästi.

Özgül ei tunnista nykyistä kotimaataan mustanpuhuvista uutisotsikoista, joissa Erdoganin voittoa ja valtaoikeuksien lisäämistä pidetään demokratian loppuna sekä maan siirtymistä Euroopasta yhdeksi Lähi-Idän maaksi.

Presidentin valtaoikeuksien laajeneminen voi tuoda eteen esityksen siitä, että Turkissa otetaan käyttöön kuolemanrangaistus. Jo ennen vaaleja Erdogan ilmoitti, että hän olisi valmis hyväksymään tällaisen päätösehdotuksen.

– Uskon ja toivon, ettei niin tule käymään, suomalaisnainen sanoo.

Özgül on asunut maassa lähes kaksikymmentä vuotta, ja sinä aikana maassa on tehty monenlaisia uudistuksia.

Niistä kaikki eivät ole olleet turkkilaisten mieleen, mutta Özgülyn mukaan arjen perusturvallisuutta uudistukset eivät ole Alanyassa heikentäneet.

– Olemme olleet suurimman osan saman saman puolueen ja presidentin johdossa. Näiden vuosien aikana on tehty useita uudistuksia ja muutoksia, joita kaikkia en missään nimessä ole kannattanut. Mutta kun olen näitä asioita seurannut, niin mutta kun olen seurannut asiaa, niin ei tämä ole miksikään muuttunut.

Alanya on kaupunki, joka elää matkailusta. Parin viime vuoden aikana turistit ovat kuitenkin karttaneet paikkaa, mikä on johtanut siihen, että turismista elantonsa saaneet ihmiset ovat jääneet vaille toimeentuloa.

Muun muassa viime vuoden vallankaappausyritys on Özgülin mukaan näkynyt selvästi turistien vähenemisenä. Nyt käytyjen kansanvaalien tulos voi sekin heikentää tilannetta entisestään.

– Kahden viime kauden aikana turisteja on ollut reilusti alle puolet siitä, mitä täällä käy väkeä normaalisti. Rivikansalaiset ovat kärsineet tästä eniten, sillä he saavat kesäkautena tulonsa talven varalle. Toivotaan parasta, että tämä vaalitulos ei pahenna enää tilannetta.

Alanya sijaitsee Turkin etelä-rannikolla, jossa enemmistö äänestäjistä vastusti presidentin valtaoikeuksien laajentamista. LM-HÄSA

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic