Uutiset

Turkin historiallisten vaalien äänistä laskettu yli puolet, Erdoğan näyttää onnistuvan nousemaan maan yksinvaltiaaksi

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan johti Turkin presidentinvaaleja ylivoimaisella 56 prosentin ääniosuudella, kun sunnuntain vaalien äänistä oli laskettu noin 60 prosenttia.

Erdoğanin AK-puolue saavutti alustavien tulosten mukaan 46 prosenttia parlamenttivaalien äänistä, kertoi uutistoimisto Reuters. AK:n kanssa vaaliliiton tehnyt MHP-puolue oli saamassa 12,5 prosenttia.

Pääoppositiopuolue CHP sai 20,3 prosentin ääniosuuden ja sen liittolainen Iyi 9,1 prosenttia. Liitoutumaton kurdipuolue HDP oli kymmenen prosentin tuntumassa, joka tarvitaan parlamenttipaikoille.

1,5 vuoden aikaistus

Vaalihuoneistot sulkivat ovensa kello viideltä iltapäivällä historiallisissa presidentinvaaleissa, jotka olivat samalla parlamenttivaalit.

Ne piti alun perin käydä loppuvuodesta 2019, mutta Erdoğan ilmoitti huhtikuussa vaalien aikaistamisesta.

Vaalien jälkeen tulee voimaan viime vuonna täpärästi äänestetty perustuslakimuutos, joka keskittää vallan parlamentilta yksinomaan presidentille.

-Erdoğan on valmis tekemään mitä tahansa voittaakseen, sanoi Lännen Median haastattelema istanbulilainen vaalivirkailija, joka antoi äänensä vangitulle HDP-puolueen kurdiedustajalle Selahattin Demirtaşille.

Vaalirauhaa häirittiin kurdialueilla

Istanbulissa vaalit sujuivat rauhallisesti, mutta maan kurdivoittoisilta alueilta raportoitiin vaalirauhan häiritsemisestä. Ainakin Kaakkois-Turkin Urfassa ja Itä-Turkin Vanissa äänestäjiä estettiin tulemasta vaalihuoneistoille ja vaalitarkkailijoita hakattiin, kertoi Reuters.

Erdoğanin päävastustaja, CHP-puolueen Muharrem İnce toi vaalipäivänä esiin huolensa vilpistä. Hän kehotti vaalilautakunnan jäseniä ”tekemään työnsä oikein”.

Vaalilautakunta sanoi aloittavansa tutkinnan levottomuuksista. Erdoğanin mukaan suuremmilta ongelmilta vältyttiin.

Myös LännenMedian haastattelema vaalivirkailija oli kuullut levottomuuksista. Oppositiopuolueet ja järjestöt tarkkailivat puolta miljoonaa äänestyspistettä.

-Teemme parhaamme suojellaksemme ääniä, mutta se on vaikeaa. Valitettavasti en voi luottaa äänestystulokseen, kertoi Lännen Median haastattelema virkailija.

Opposition pääehdokas İnce sai lauantaina Istanbulissa liikkeelle yli miljoona ihmistä, jotka hurrasivat İncen demokratian puolustuspuheelle ja kehotuksille pysäyttää Erdoğan.

İncen saavuttaman suosion takia Erdoğanin ei uskottu etenevän ilman toista kierrosta.

-Turkissa on meneillään demokraattinen vallankumous. Presidenttikeskeisellä järjestelmällä Turkki nousee kaikkien nyky-yhteiskuntien ylle, Erdoğan sanoi viimeisessä vaalitilaisuudessaan, kertoi Reuters.

Hän on luvannut, että vallan keskittäminen on keino pysäyttää taloudelliset ongelmat, kuten Turkin liiran alamäki. Erdoğan haluaa myös kitkeä kurdikapinalliset Kaakois-Turkista ja naapureistaan Syyriasta ja Irakista.

Kohtalonvaalit

Turkissa käytiin sunnuntaina parlamentti- ja presidentinvaalit, joita presidentti Recep Tayyip Erdoğan aikaisti 1,5 vuodella.
Maassa on ollut voimassa poikkeustila heinäkuun 2016 epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä lähtien.
Viime vuoden huhtikuussa maa äänesti kyllä perustuslakiuudistukselle vilpilliseksi epäilyllä, 51 prosentin tuloksella.
Uudistus keskittää vallan parlamentilta presidentille ja astuu voimaan sunnuntain vaalien jälkeen.
Erdoğan on hallinnut maata 16 vuotta, ensin pääministerinä ja sitten presidenttinä, ja voittanut kaikki vaalit.
Erdoğanin ja hänen AK-puolueensa voitto sinetöisi Erdoğanin yksinvaltiuden, josta tätä on voimakkaasti arvosteltu. Hänellä on kuitenkin intohimoinen kannattajakuntansa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti