Uutiset

Turkin kuohunta herätti keskustelun kuolemanrangaistuksesta – Näin eri maissa suhtaudutaan

Turkissa on keskusteltu, pitäisikö kuolemanrangaistus mahdollisesti palauttaa vallankaappausyrityksen jälkeen.

Kuolemanrangaistus on nykyisin kokonaan kielletty 102 maassa. 140 maata on joko kieltänyt kuolemantuomion tai ei toteuta sitä käytännössä. 196 maailman valtiosta 94:ssä kuolemantuomio on siis sallittu ja 56 maassa sitä toteutetaan myös käytännössä.

Hyvä uutinen on, että viime vuonna ensimmäistä kertaa enemmistö maailman maista ei siis sallinut kuolemantuomiota.

Huono uutinen on, että viime vuonna teloitettiin eniten ihmisiä sitten vuoden 1989 jälkeen. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan teloitusten määrä kasvoi vuonna 2015 edellisvuodesta 54 prosentilla.

Kiinan arvellaan teloittavan enemmän ihmisiä kuin muut maat yhteensä. Kiina salaa teloitukset, joten Kiinan teloitukset eivät ole Amnestyn viime vuoden 1 634 teloitetun joukossa.

Amnestyn listaamista teloituksista 89 prosenttia on toteutettu Iranissa, Pakistanissa ja Saudi-Arabiassa, joissa teloitukset ovatkin yleistyneet.

Euroopan ja Amerikan mantereilla kuolemantuomio on sallittu vain Valko-Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa Washingtonin ja Pennsylvanian osavaltiot keskeyttivät kuolemantuomiot viime vuonna. Myös Japanissa edelleen teloitetaan ihmisiä. Siellä on tyypillistä, että ihminen teloitetaan ja siitä ilmoitetaan jälkikäteen omaisille ja teloitetun lakimiehelle.

Viime vuoden lopulla maailmassa oli Amnestyn mukaan 20 000 kuolemaantuomittua ihmistä.

Minkä syiden takia maailmassa edelleen teloitetaan ihmisiä?

Valtiot vetoavat terrorismiin, rikollisuuteen ja sisäisen epävakauden luomiin oikeisiin tai kuviteltuihin uhkiin. Teloituksilla hiljennetään poliittisia toisinajattelijoita ja syyksi ovat kelvanneet huumeisiin liittyvät rikokset, korruptio, ”aviorikos”, homoseksuaalisuus, noituus ja islamin profeetan loukkaaminen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja EU:n ulkoministeri Federica Mogherini ovat jo sanoneet, että Turkin jäsenneuvottelut EU:n kanssa loppuvat, jos Turkki palauttaa kuolemanrangaistuksen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic