Uutiset

Turkissa uusi pidätysaalto – yli tuhat ihmistä määrättiin kiinniotettavaksi

Pidätykset liittyvät vuoden 2016 vallankaappausyritykseen.
Istanbulissa järjestettiin suuri yleisötilaisuus vallankaappausyrityksen toisena vuosipäivänä heinäkuussa 2018. Monet kantoivat Turkin lippuja tai presidentti Recep Tayyip Erdoganin kuvia. Kuva: ERDEM SAHIN

Turkki määräsi tiistaina 1 112 ihmistä pidätettäväksi yhteyksistä Yhdysvalloissa asuvaan muslimisaarnaaja Fethullah Güleniin.

Uusi pidätysaalto on viimeisin viranomaisten operaatio, joka kytkeytyy Turkissa tapahtuneeseen vallankaappausyritykseen kesällä 2016. Tuolloin kuoli yli 250 ihmistä.

Gülen on kieltänyt osallisuutensa vallankaappausyritykseen. Hän on elänyt omaehtoisessa maanpaossa Pennsylvaniassa vuodesta 1999.

Valtiollisen Anadolu-uutistoimiston mukaan tiistain operaatio liittyi poliisivoimien komisariokokeeseen vuonna 2010. Joidenkin kokeeseen osallistuvien epäillään saaneen kysymykset etukäteen.

Pidätyksiä on määrä tehdä eri puolilla maata. Ei ollut selvää, kuinka moni, jos kukaan, epäillyistä toimi poliisina.

Turkin sisäministeri Suleyman Soylu sanoi sunnuntaina, että tulossa on ”iso operaatio” Gülenin kannattajia vastaan.

– Paholaisetkaan eivät syyllistyisi sellaisiin petoksiin, mitä he ovat tehneet. Tuhoamme heidät, Soylu sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hallituksen mukaan Gülenin verkosto on vuosikymmenien aikana soluttautunut valtion virastoihin, kuten turvallisuusjoukkoihin, oikeuslaitokseen ja ministeriöihin. Hallitus väittää, että sitä on edesauttanut vilppi kokeissa.

Puhdistus ollut käynnissä

Vallankaappausyrityksestä lähtien Turkin hallitus on tehnyt puhdistuksia valtion laitoksissa ja syyttäjät ovat käynnistäneet tutkimuksia epäillyistä yhteyksistä Güleniin.

Turkin länsiliittolaiset ovat arvostelleet Turkin kovia toimia ja pidätysaaltoja. Vallankaappausyrityksen jälkeen julistettu hätätila kesti viime heinäkuuhun.

Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania kritisoidaan etenkin siitä, että puhdistukset ovat hänelle väline, jolla hän tukahduttaa toisinajattelun.

Vallankaappausyrityksen jälkeen yli 77 000 ihmistä on pantu vankilaan odottamaan oikeudenkäyntiä, ja pidätysaallot ovat yhä rutiinia.

Noin 150 000 valtion virkamiestä ja sotilasta on irtisanottu tai heidät on pidätetty virantoimituksesta.

Turkin puolustusministerin Hulusi Akarin mukaan yli 15 000 sotilasta – mukaan lukien 150 kenraalia ja admiraalia – on erotettu vallankaappausyrityksen jälkeen.

Viranomaiset ovat myös ottaneet haltuunsa satoja yhtiöitä, joilla väitetään olevan yhteyksiä Güleniin ja hänen kannattajiinsa. Osana puhdistuksia on suljettu yli 130 tiedotusvälinettä.

Uusimmat

Fingerpori

comic