Uutiset

Turkistarhaajien edustaja riemastui kansanedustajien kannatuksesta – "Ovat ottaneet selvää tosiasioista"

Turkisten tuottajat ovat peittelemättömän tyytyväisiä Lännen Median kyselyn tuloksiin. Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton mukaan selkeä kahden kolmasosan kannatus on elinkeinolle mainio tulos.

-Kansanedustajat ovat tutustuneet turkiselinkeinoon ja ottaneet selvää asioista. Se on hyvä, sanoo viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen

Lännen Media kysyi kansanedustajilta, pitäisikö turkistarhaus lopettaa siirtymäajan jälkeen. Kyselyyn vastanneista 101 kansanedustajasta noin 60 prosenttia sanoi ei ja reilut 30 prosenttia kyllä.

Nissinen arvioi, että jos vastaajia olisi ollut enemmän, tulos olisi ollut tätäkin selkeämpi.

-Yleensähän on niin, että oli asia mikä hyvänsä, kriittiset vastaavat aktiivisemmin. Varmasti tässäkin on jäänyt potentiaalisia kannattajia vastaamatta.

Eläinoikeusjärjestö Animalian vs. toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs pohtii, että kansanedustajien kannat olisivat saattaneet olla myönteisemmät täyskiellolle, jos turkistuotannosta olisi käyty enemmän julkista keskustelua kyselyn alla.

Kivekkään mukaan kieltoa kannattavien osuus saattaisi olla suurempi myös tilanteessa, jossa turkisten tuottajille luvattaisiin siirtymäajan lisäksi toimenpiteitä, jotka helpottavat siirtymistä muiden toimeentulolähteiden pariin.

-Tulokset riippuvat myös kysymyksen muotoilusta. Monelle turkistarhauksen täyskielto on isompi asia kuin eläinten hyvinvoinnin parantaminen.

Vasemmistoliiton ja vihreiden ohella täyskielto sai runsaasti kannatusta sosiaalidemokraattien kansanedustajilta. Perussuomalaisista reilu kolmannes oli turkistarhausta vastaan.

-Olemme huomanneet, että tämä on omantunnonkysymys – mielipiteet vaihtelevat puolueiden sisällä varsinkin, jos puolueella ei ole yhtenäistä kantaa, Kivekäs sanoo.

Kysely tehtiin tilanteessa, jossa Norja oli kertonut aikeistaan kieltää turkistarhauksen. Tarhaus on aiemmin kielletty tai päätetty kieltää ainakin Isossa-Britanniassa, Itävallassa, Hollannissa, Sveitsissä, Sloveniassa, Kroatiassa, Japanissa ja osassa Belgiaa.

Lisäksi Tanska on kieltänyt kettutarhauksen, ja Ruotsista kettutarhaus on lakimuutosten jälkeen loppunut.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ei halua arvailla, voisiko sama tapahtua Suomessa, jos vuoden 2019 vaalien jälkeen hallituspuolueiden kansanedustajien enemmistö vastustaisi tarhausta.

-Vaaleihin on vuosi aikaa. Asia kerrallaan, Nissinen sanoo.

Uuden eläinsuojelulain lausuntokierros päättyi helmikuun lopussa. Luonnoksen mukaan tuotantoeläimen tulee voida liikkua lajille tyypillisellä tavalla.

Kivekkään mukaan on ilmeistä, että lakiin täytyy tehdä poikkeus turkiseläinten kohdalla, jos turkistuotannon annetaan jatkua.

-Luonnoksen mukaisia olosuhteita ei pystytä tarhoilla mitenkään järjestämään.

Nissinen ei vastaa suoraan kysymykseen turkiseläinten mahdollisuuksista lajille tyypilliseen käyttäytymiseen, mutta sanoo, että turkistuottajat ovat kymmenien vuosien ajan pitäneet huolta eläinten hyvinvoinnista.

-Se on suomalaiselle turkiselinkeinolle ykkösasia.

60 prosenttia kannatti jatkoa tarhaukselle

Lännen Media kysyi kansanedustajilta turkistarhauksesta 23.1-9.2.
Mielipiteensä kertoi 101 kansanedustajaa, joista 45 hallituspuolueiden ja 56 opposition kansanedustajaa.
Turkistarhauksen säilyttämistä elinkeinona kannatti noin 60 prosenttia vastanneista ja vastusti reilut 30 prosenttia.
Eniten turkistarhaus sai kannatusta kristillisdemokraateilta ja ruotsalaisen kansanpuolueen edustajilta. Myös keskustan ja sinisten edustajat kannattivat turkistarhausta laajasti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic