Uutiset

Turkki väläyttää poikkeustilasta luopumista – vallankaappausyrityksestä tulee pian kuluneeksi kaksi vuotta

Historiallisista vaaleista toipuva Turkki väläyttää, että maa olisi valmis luopumaan poikkeustilasta. Varapääministeri Bekir Bozdağin mukaan Turkilla on nyt ”selkeä tahto” lopettaa poikkeustila, kertoo The Hürriyet Daily News.

-Tarkastelemme poikkeustilaa vaalien jälkeen ja saatamme poistaa sen. Se tulee työn alle sitten, kun hallitus on muodostettu. Tämä aihe ei ole ajankohtainen enää pitkään. Siirrymme eteenpäin, maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi ennen vaaleja.

Turkin poikkeustila on ollut voimassa heinäkuun 2016 vallankaappausyrityksestä lähtien. Sitä on jatkettu kolmen kuukauden pätkissä, viimeksi huhtikuussa.

Aikataulu vielä epäselvä

Turkissa käytiin sunnuntaina presidentin- ja parlamenttivaalit, joissa istuva presidentti Erdoğan valittiin maan johtoon ensimmäisellä kierroksella.

Vaalien jälkeen maa siirtyy parlamenttikeskeisestä presidenttivetoiseksi, sillä Turkissa astuu voimaan viime keväänä äänestetty perustuslakiuudistus.

-Annoimme lupauksen ennen vaaleja. Poikkeustila raukeaa 19. heinäkuuta. Päätämme silloin, mitä sen kanssa tehdään. Tahtomme sen lopettamiseksi on selkeä, mutta aikataulua ei ole lyöty lukkoon, varapääministeri Bozdağ sanoi vaalituloksen selvittyä.

Turkki on viime vuosina pidättänyt kymmeniätuhansia kansalaisiaan poikkeustilalainsäädäntöön vedoten. Sen varjolla se voi myös rajoittaa kokoontumisvapautta ja määrätä ulkonaliikkumiskieltoja.

Oppositio varoitti tulevasta

Erdoğan valittiin 81 miljoonan asukkaan Turkin johtajaksi 52,6 prosentin ääniosuudella. Hänen päävastustajansa, opposition ehdokas Muharrem İnce sai 30,6 prosenttia äänistä.

Tuloksen selvittyä CHP-puoluetta edustava İnce varoitti Turkkia tulevasta yhden miehen hallinnosta. Presidentti saa muun muassa pääministerin valtuudet. İnce piti koko äänestysprosessia epäreiluna, mutta hyväksyi tuloksen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic