Uutiset

Turkkilaismedioissa julkaistiin lista sopimuksesta Suomen ja Ruotsin kanssa: puolustusteollisuuden vientikieltoja vältettävä, PKK:n vastaista yhteistyötä luvassa

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen liittyvissä neuvotteluissa löydettiin ratkaisu tiistaina Naton huippukokouksen kynnyksellä.
Turkki sai Suomen ja Ruotsin kanssa käydyistä neuvotteluista, mitä se halusi, sanoo Turkin presidentin kanslia. Kuva: Adem Altan

Turkki sai Suomen ja Ruotsin kanssa käydyistä neuvotteluista, mitä se halusi, sanoo Turkin presidentin kanslia. Nato-jäsenyyteen liittyvissä neuvotteluissa löydettiin ratkaisu tiistaina Naton huippukokouksen kynnyksellä. Turkki on aiemmin vastustanut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Turkkilaismedioissa on julkaistu lista, jossa käydään läpi neuvottelujen saavutuksia. Muun muassa yleisradioyhtiö TRT :n mukaan neuvotteluissa sovittiin, että maat tulevat välttämään puolustusteollisuuden vientikieltoja Turkkiin ja että maat tulevat tekemään täyttä yhteistyötä Turkin kanssa kurdijärjestö PKK:ta ja sen haaroja vastaan.

Valtiota lähellä olevan TRT:n ja sanomalehti Habertürkin julkaisemalla listalla on seuraavat kohdat:

– Täysi yhteistyö Turkin kanssa PKK:ta ja sen haaroja vastaan

– Solidaarisuuden osoittaminen Turkille taistelussa terrorismin kaikkia muotoja vastaan

– Sitoutuminen olemaan tukematta kurdijärjestö PYD:tä, YPG:tä sekä vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä syytettyä Gülen-liikettä

– Turkkiin kohdistuvien puolustusteollisuuden vientikieltojen välttäminen ja yhteistyön kasvattaminen

– Sitoutuminen Ruotsin ja Suomen kansallisen lainsäädännön ja käytäntöjen muuttamiseen terrorismin torjunnassa ja puolustusteollisuudessa

– Yhteistyötä tietojen jakamisessa liittyen terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan

– Konkreettisia toimia terroristien luovuttamiseksi ja kahdenvälisten sopimusten valmistelua

– PKK:n ja sen haarojen varainhankinnan ja värväämisen kieltäminen

– Turkin vastaisen terrorismipropagandan estäminen

– Suomen ja Ruotsin laajemman osallistumisen tukeminen EU:n puolustusyhteistyöhön liittyvässä Pescossa

– Listattujen asioiden täytäntöönpanovaiheita valvovan mekanismin perustaminen

Niinistö: Sopu ei johda muutoksiin Suomen lainsäädännössä

Suomen presidentti Sauli Niinistö kertoi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että Turkin huolet neuvotteluissa liittyivät erityisesti terrorismin torjuntaan ja asevientiin. Niinistö ei avannut, mitä kukin osapuoli toi esiin keskusteluissa, joihin osallistuivat Suomen Niinistön ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin lisäksi myös Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Niinistön mukaan Turkin kanssa saavutettu sopu ei johda muutoksiin Suomen lainsäädännössä. Hän arvioi, että yleisesti ottaen terrorismin vastainen työ tulee tehostumaan.

Sopu ei myöskään muuta Suomen nykyistä suhtautumista kurdijärjestöihin tai gülenisteihin. Euroopan unioni ja myös Suomi luokittelevat kurdien PKK:n terroristijärjestöksi. Sen sijaan EU ja Suomi eivät pidä Gülen-liikettä terroristijärjestönä, mutta Turkki on toista mieltä.

Uusimmat

Fingerpori

comic