Uutiset

Turmakoneen kapteeni kertoi ongelmasta, kun lentoa oli kestänyt alle minuutin – Lokakuisen Boeing 737 Max -turman tutkintaa pyritään nopeuttamaan

Ethiopian Airlinesin lentoturma sattui sunnuntaina Etiopiassa pian lentoonlähdön jälkeen. Kuva: STRINGER
Ethiopian Airlinesin lentoturma sattui sunnuntaina Etiopiassa pian lentoonlähdön jälkeen. Kuva: STRINGER

Indonesian viranomaiset pyrkivät nopeuttamaan Lion Airin lentoturman tutkinnan valmistumista.

Kyseessä oli ensimmäinen lentoturma, jossa Boeingin uusi 737 Max -konetyyppi syöksyi maahan. Lion Airin turmassa Indonesiassa viime lokakuussa kuolivat kaikki koneessa olleet 189 ihmistä.

Viime sunnuntaina Ethiopian Airlinesin 737 Max -kone syöksyi maahan Etiopiassa, ja turmassa kuoli 157 ihmistä.

Kaikki Boeing 737 Max -koneet pysyvät maassa toistaiseksi. Torstaina Yhdysvaltain lentoviranomainen FAA päätti, että kyseisellä konetyypillä ei saa lentää ennen toukokuuta.

Konevalmistaja Boeing on valmistellut ohjelmistopäivitystä, joka pitää ensin asentaa ja testata. Max-koneita on tilattu yhteensä lähes 5 000.

Indonesian liikenneturvallisuusviraston johtaja Soerjanto kertoi uutistoimisto Reutersille, että tutkintaraportti Lion Airin turmasta julkaistaan heinä-elokuussa. Aiemmin raportti oli määrä julkistaa noin kuukautta myöhemmin.

Lion Airin turman syy ei ole vielä selvillä. Alustava raportti, joka julkaistiin marraskuussa, keskittyi muun muassa koulutukseen ja huoltoon sekä Boeing-koneen sakkausestojärjestelmään.

Kapteeni oli raportoinut ongelmista

Ethiopian Airlinesin turmakoneen mustat laatikot ovat parhaillaan Ranskassa tutkittavana.

Tutkinnassa yritetään selvittää, löytyykö kahden lentoturman välille yhteyttä.

Ethiopian Airlinesin lennon 302 lentäjä oli pyytänyt lupaa palata Addis Abeban lentokentälle kolme minuuttia lentoonlähdön jälkeen. Asiasta kertoo The New York Times.

Kone kulki tuolloin epätavallista vauhtia.

Lentokapteeni Yared Getachew raportoi ”lennonohjaus”-ongelmasta, kun lentoa oli kestänyt alle minuutin. Kone ei ollut päässyt vaadittuun turvalliseen korkeuteen.

Koneen yhteys lennonjohtoon katkesi, kun lentoa oli kestänyt viisi minuuttia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti