Uutiset

Turun marokkolaisyhteisö: Hyökkääjä yritti tekeytyä palestiinalaiseksi

Turun terrori-iskun päätekijä kävi vielä pari kuukautta sitten usein moskeijassa Turun Kupittaalla. Ramadanin jälkeen 18-vuotias mies lopetti vierailut yllättäen.

-Siitä on varmaan pari kuukautta, kun hän kävi viime kerran, kertoo moskeijan vakiokävijöihin kuuluva Yossef Hammouche Lännen Medialle.

-Se ei ole normaalia. Tosin hän on saattanut käydä keskustan moskeijassa, sitä en tiedä, vahvistaa Hammouchen toveri, joka haluaa esiintyä vain suomalaisella etunimellä Simo.

Molemmat miehet kuuluvat Turun marokkolaiseen yhteisöön, jota tieto puukkoiskijän kansallisuudesta on järkyttänyt voimakkaasti. Hammouche kertoo, että moskeijassa alettiin kerätä tietoa miehestä heti, kun hänen henkilöllisyytensä tuli julki. Kävi ilmi, että mies oli kevään aikana vieraillut usein moskeijassa, jota useimmat Turun marokkolaiset käyttävät.

Hammouche ja Simo sanovat, että yhteisö kokee miehen pettäneen heidät.

-Saimme tietää, että mies oli hakenut turvapaikkaa ja sanonut viranomaisille olevansa Palestiinasta. Hän teki niin, koska marokkolaisille ei turvapaikkaa myönnettäisi. Maahanmuuttovirasto sai kuitenkin selville, että hän oli kotoisin Marokosta, Hammouche kertoo.

Hänen mukaansa mies olikin saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Simon mukaan mies vaikutti siltä, ettei hänellä ollut oikein omaa paikkaa yhteiskunnassa.

Krp:n tutkinnanjohtaja Crista Granroth ei sunnuntaina halunnut kommentoida epäillyn turvapaikka-asioita millään tavoin.

Hammouchen mukaan mies oli hiljainen ja eristäytynyt. Hän ei moskeijassa usein vaihtanut kuulumisiaan eikä yleensä edes esittäytynyt. Nuori mies ei vaikuttanut uskonnolliselta eikä ainakaan radikaalilta. Hän käyttäytyi aina rauhallisesti, rukoili ja söi.

-Ei hän olisi näiden kahden kuukauden aikana ehtinyt tutkia ISISin propagandaa niin paljon (että olisi voinut radikalisoitua). Minun mielestäni on mahdollista, että hän teki iskun huumeiden tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena, Hammouche pohtii.

Asiasanat

Fingerpori

comic