Uutiset

Turun puukkoiskusta tuomio terroriteoista – tekijälle elinkautista, näin oikeus perustelee tuomiota

Turun puukkoiskun tekijä Abderrahman Bouanane on tuomittu elinkautiseen vankeuteen terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja niiden yrityksistä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi tuomionsa tänään perjantaina iltapäivällä.

Bouananea syytettiin kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus arvioi hänet syylliseksi kaikkiin syytteisiin.

Käräjäoikeus arvioi tuomiossaan, että Bouananen tekemät tapot ja niiden yritykset oli tehty erityisen raa’alla ja julmalla tavalla, ja lisäksi ne olivat oikeuden mielestä kokonaisuus arvostellen törkeitä. Tämän lisäksi oikeus vielä arvioi, että Bouanane oli tehnyt teot terroristisessa tarkoituksessa.

Oikeuden päätöksen mukaan Bouanane on radikalisoitunut niin, että hän on ”syykseen luetut teot tehdessään mieltänyt itsensä ISIS-järjestön aatteen edistäjäksi ja sen vääräuskoisia vastaan käymän jihadin toteuttajaksi”.

Tuomion lisäksi oikeus arvioi, että Bouanane oli yrittänyt vahvistaa tätä vaikutelmaa itsestään sekä esitutkinnassa että oikeudenkäynnissä.

Oikeus: manifesti merkittävä

Itse teot, joista Bouanane tuomittiin, tapahtuivat 18. elokuuta 2017.

Bouanane alkoi puukottaa ihmisiä Turun keskustassa.

Hänen ensimmäinen uhrinsa menehtyi Turun kauppatorilla pian Bouananen iskujen jälkeen. Tämän jälkeen hän oli alkanut liikkua Turun keskustassa ja puukottaa muita ihmisiä. Toinen kuolonuhri oli nainen, joka oli ylittämässä katua. Poliisi pysäytti hänet jalkaan ampumalla muutama minuutti iskujen alkamisen jälkeen.

-Se, että Bouanane on häntä takaa-ajaneesta ihmisjoukosta välittämättä jatkanut puukotuksia, osoittaa hänessä kylmäverisyyttä ja päättäväisyyttä, oikeuden perusteluissa muun muassa todetaan.

Bouanane oli tunnustanut teot, mutta puolustus oli kiistänyt tekojen terroristisen motiivin. Puolustuksen mukaan kyse oli taposta ja niiden yrityksistä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus arvioi, ettei Bouananen tunnustusta sinänsä ollut tarpeen epäillä. Tekojen terroristisen luonteen osalta oikeus kuitenkin kertoo ratkaisussaan suhtautuneensa Bouananen kertomaan pidättyväisesti ja arvioineensa todistajien kertomia ja muita todisteita.

Oikeus ei muun muassa pitänyt uskottavana sitä, miten Bouanane itse on tekojen jälkeen kuvaillut tekojen tarkoitusta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus sen sijaan antaa painoarvoa manifestille, jonka Bouanane oli ladannut Telegram-viestipalveluun ennen tekojaan.

-Manifestin laatiminen ja julkaiseminen osoittavat Bouananen pyrkineen varmistamaan, että hänen ideologiset vaikuttimensa tulevat muiden, samaa aateoppia kannattavien henkilöiden tietoon, tuomiossa perustellaan.

Lisäksi hänen on katsottu halunneen liittää teot ”osaksi ISIS-järjestön nimissä toteutettujen terroritekojen jatkumoa”. Oikeuden mukaan ne on myös tehty vastaavankaltaisella tavalla kuin muualla Euroopassa.

Korvauksia uhreille

Elinkautisen vankeusrangaistuksen lisäksi Bouanane joutuu maksamaan puukotusten uhreille ja heiden perheilleen kymmenientuhansien eurojen kärsimyskorvauksia. Lisäksi Bouananen maksettavaksi tulevat kymmenien tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut.

Oikeudenkäynti järjestettiin keväällä 2018 Turussa. Turvallisuussyistä oikeus kokoontui Turun vankilassa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio ei toistaiseksi ole vielä lainvoimainen.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic