Uutiset

Turun puukottaja: Kohteena oli myös Ruisrock

Turun puukotuksista syytetty Abderrahman Bouanane suunnitteli iskua viime vuoden Ruisrockiin. Pokka kuitenkin petti viime hetkellä eikä isku toteutunut.

Bouanane ehti haaveilla terrori-iskusta useita kertoja ennen kuin rohkaistui hyökkäämään kauppatorille elokuussa.

Bouanane esiintyi tiistaina oikeudessa pitkän tauon jälkeen. Hän on ollut terveydellisistä syistä poissa istunnoista huhtikuun puolivälistä lähtien.

Tiistaina syytetty vaikutti selvästi aiempaa rauhallisemmalta. Hän seurasi oikeuskäsittelyä hiljaa ja vastaili lyhyesti oikeuden esittämiin kysymyksiin.

Johdonmukaista kerrontaa

Syytetyn kertomus on muuttunut monesti viikkoja kestäneen oikeudenkäynnin aikana. Tiistaina hän pystyi kertomaan näkemyksiään pääasiassa johdonmukaisesti. Syyttäjä keskittyi päivän istunnossa lähinnä osoittamaan Turun iskun terroristisen luonteen.

Abderrahman Bouanane kertoi oikeudelle tutustuneensa äärijärjestö Isisin materiaaliin jo Marokossa. Aiemmin on oletettu, että hän viehättyi Isisistä vasta asuessaan Suomessa.

Bouanane kertoi pohtineensa terrori-iskua ensimmäisen kerran viime heinäkuun alussa. Kohteeksi hän kaavaili Ruisrockia. Kertomuksesta ei käynyt selväksi, suunnitteliko hän iskua varsinaiselle festivaalialueelle.

-Ruisrock-päivänä peräännyin ja kolme päivää sen jälkeen etäännyin uskosta, syytetty kuvaili.

Hän on aikaisemmin kertonut, että terrorihaaveet olivat pitkään häilyviä.

Välillä hän halusi kiihkeästi uskonsoturiksi, mutta toisinaan pelästyi omia ajatuksiaan.

Summittaisuutta mukana

Elokuisena perjantaina hän karisti epäilykset mielestään.

Oikeudessa selvitettiin, että Bouanane oli edellisenä iltana kerännyt rohkeutta katsomalla puhelimellaan Isis-propagandaa.

Varsinainen hyökkäys torilla oli enemmän tai vähemmän summittainen. Bouananen mukaan ensimmäinen uhri oli valikoitu, loput olivat sattumanvaraisia. Hänen mukaansa tilanne ”karkasi käsistä”.

Bouanane myönsi valinneensa ensimmäisen uhrin, koska tämä oli jakamassa Jehovan todistajien esitteitä torilla. Jo aiemmin päivällä hän oli tarkkaillut kahta Jehovan todistajaa Tuomiokirkon luona. Heidät Bouanane jätti rauhaan, koska he olivat iäkkäitä naisia ja ”tilanne ei ollut sopiva”.

Varusmiehetkin kohteena

Bouanane on aiemmin kertonut, että jossain vaiheessa hän suunnitteli iskua Pansion S-markettiin. Siellä kohteina olisivat olleet kaupassa usein asioivat varusmiehet.

Iskupäivänä hän ehti väijyä yhtä varusmiestä Turun linja-autoasemalla. Sillä kertaa Bouanane perääntyi, koska varusmies istui linja-autoaseman kahvilassa seinän viereiseen pöytään.

-Jos olisin hyökännyt hänen suuntaansa, hän olisi varmasti nähnyt, Bouanane selitti tiistaina.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic