Uutiset

Turun puukottaja oli täydessä ymmärryksessä tekojen tapahtuma-aikaan — julkisuuspaine sai käräjäoikeuden julkistamaan tiedon etuajassa

Turussa kymmentä ihmistä viime elokuussa puukottanut marokkolaismies oli rikosten tapahtuma-aikaan täydessä ymmärryksessä, ilmenee THL:n mielentilaselvityksestä. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti julkaista mielentilaselvityksen tuloksen perjantaina.

-Käräjäoikeutta on julkisuudessa syytetty tätä yksityiskohtaa koskevan tiedon panttaamisesta. Näin ei kuitenkaan ole, asiakirja saapui meille viime tiistaina, kommentoi käräjätuomari Tapio Katajamäki Lännen Medialle.

Katajamäki toimii puukotusjutun oikeudenkäynnin puheenjohtajana. Hän kertoo, että tuomioistuin voin lain mukaan päättää, että asiakirja tulee julkiseksi jo ennen oikeudenkäyntiä.

-Päädyimme julkistamaan tämän yksityiskohdan siihen kohdistuneen suuren julkisuuden ja mielenkiinnon perusteella. Vaikkakaan en itse ymmärrä tätä valtavaa mielenkiintoa tätä yksityisseikkaa kohtaan, Katajamäki sanoo.

Oikeuden mukaan puukotukset tunnustaneella Abderrahman Bouananella ei ollut mitään tiedon julkistamista vastaan.

-Totta kai meidän oli ensin keskusteltava asianosaisten kanssa. Mutta kun suostumus saatiin, katsoimme, että tiedon voi julkistaa.

Syyttäjä vaatii Bouananelle rangaistusta kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Teot tapahtuivat 18. elokuuta 2017 Turun keskustassa.

Asian varsinaista oikeuskäsittelyä edeltävä valmisteluistunto järjestetään Turun oikeustalolla reilun viikon kuluttua 20. maaliskuuta. Pääkäsittely aikataulutus varmistuu valmisteluistunnossa.

Käräjäoikeuden alustavan suunnitelman mukaan puukotusjutun pääkäsittely on tarkoitus aloittaa 9. huhtikuuta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on suunnitellut, että pääkäsittely järjestetään turvallisuussyistä Turun vankilassa.

Kaikki oikeudenkäyntimateriaali, jota ei erikseen lain nojalla ole salattu tai julisteta salaiseksi, tulee julkiseksi valmisteluistunnon alettua. Salaisia yksityiskohtia ovat muun muassa henkilöiden tarkat terveystiedot.

Terroristisessa tarkoituksessa tehdystä joukkopuukotuksesta syytetty Bouanane ei ole kiistänyt henkirikoksia ja niiden yrityksiä. Mahdollista kuitenkin on, että kiistää tekojen terroristisen tarkoituksen oikeudessa.

Syyttäjä perustelee syytettä teon suunnitelmallisuudella, tekotavalla ja terroristisella tarkoituksella.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic