Uutiset

Turun puukottaja raivostui uhrinsa pelkurisyytöksistä oikeudessa — Psykiatri: Omakuva sankariroolista poksahti kuin ilmapallo

Turun joukkopuukottajan yllättävät huutelut päiden irti leikkaamisesta ja ylimielinen naureskelu uhrien kärsimyksille oikeussalissa ovat käytännössä puukotusten jatkamista henkisellä tasolla. Näin arvioi kokenut psykoanalyytikko ja psykiatri Gustav Schulman, joka on erikoistunut vakaviin persoonallisuushäiriöihin.

-Hänen toimensa ovat uusia puukonsivalluksia uhreille, heidän omaisilleen ja koko suomalaiselle yhteiskunnalle, Schulman sanoo.

Schulmanin mukaan terrorismirikoksista syytetyn Abderrahman Bouananen käyttäytyminen oikeussalissa sopii hyvin henkilöön, joka pyrkii pitämään ylimielisyydellään omakuvansa kasassa.

-Avuttomien ihmisten puukottaminen ja heidän elämänsä tuhoaminen ovat keinoja, joilla tällainen ihminen suojautuu omaa sisäistä hajoamistaan vastaan, Schulman kuvailee.

-Hän on luonut itsestään kuvitelman suuruutena ja sankarina. Raudoitettuna pitäminen oikeussalissa vahvistaa hänen kuvittelemaansa ylivaltaa muihin nähden, sitä, että häntä pelätään.

Schulman sanoo, että tyypillisesti tällaisen valheellisen omakuvan takana värjöttelee raukkamainen ja pelkurimainen pienuudentunne.

-Hän todennäköisesti näkee itsensä suurena ylpeyden kohteena kuvitellun terroristiryhmän silmissä. Ja nyt se kuviteltu ryhmä saattaa oikeasti tukea häntä, lähettää rahaa esimerkiksi hänen perheelleen – emmehän me tiedä.

-Tämä taas saattaa olla ainoa hyvä asia, jota tällainen keinoton nuori mies on koskaan kyennyt perheelleen antamaan.

 

Itsepetokselle rakennettu omakuva poksahtaa herkästi kuin ilmapallo. Esimerkki tällaisesta hajoamisesta nähtiin keskiviikkona joukkopuukotuksen oikeudenkäynnissä, kun yksi kaulaan puukotetuista uhreista kutsui puukottajaa oikeussalissa pelkuriksi. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tätä Bouanane ei kestänyt vaan alkoi huutaa ja herjata uhriaan ”halvaksi”. Oikeus joutui poistamaan raivoavan puukottajan salista.

-Tällainen sekoaminen on tyypillistä, kun henkilö ei pystykään ylläpitämään itselle rakentamaansa sankarirooliaan. Reaktio lähtee selkäytimestä, se on hyvin primitiivistä oman olemassaolon menettämisen ahdistusta, usein äärimmäiseen paniikkiin verrattavaa, joka voi olla kuolemaakin tuskallisempi olotila, Schulman kuvailee.

-Rehvakas esiintyminen on tarkoitettu hänelle itselleen ja kaikille läsnä oleville.

 

Schulmanin mukaan oikeuden päätös kahlita syytetty on perusteltu, sillä tämä on selvästi arvaamaton ja vaarallinen henkilö.

-Hänen käytöksenä kielii emotionaalisesta vajavaisuudesta. Hänen reaktionsa ovat karkeita ja alkeellisia, Schulman arvioi.

Provosoivan käytöksessä saattaa kyteä myös suomalaisen yhteiskunnan raameihin aseteltuna hyvin naiivi toive sankarikuolemasta, esimerkiksi ammutuksi tulemisesta oikeussalissa. Toivoihan hän jo puukotusten yhteydessä marttyyrikuolemaa.

-Olennaista on nähdä, että hän toimii esikuviensa opettamana ja johdattelemana. Tarkoitus on saada aikaan ylikorostuneita reaktioita, vastakkainasettelua sekä toive voida ajaa yhteiskuntamme maahanmuuttajapelon avulla sisäiseen kaaokseen, Schulman sanoo.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic