Uutiset

Turun puukottaja suorittaa tuomionsa todennäköisesti Turun tai Riihimäen vankilassa – Suomen vankiloissa jo yli sata radikalismihavaintoa

Turun puukottajan Abderahman Bouananen todennäköinen sijoituspaikka tuomion jälkeen on joko Turun tai Riihimäen vankila, Rikosseuraamuslaitoksesta arvioidaan Lännen Medialle. Näin siis, jos oikeus ei määrää Bouananea mielentilaselvityksen perusteella pakkohoitoon.

Turun vankilan puolesta puhuu rikoksen tapahtumapaikka, sillä ulkomaalaiset rikoksesta tuomitut pyritään yleensä sijoittamaan lähelle rikoksen tekopaikkaa. Riihimäen vankila on taas Suomen vankiloista ainoa, jossa on poikkeuksellisen hankalille vangeille tarkoitettu varmuusosasto.

Rikosseuraamuslaitos (Rise) kommentoi asiaa vain yleisellä tasolla, yksittäisten vankien asioista sillä ei ole salassapitolakia mukaan oikeutta antaa tietoa.

-Turun ja Riihimäen vankila ovat niitä vankiloita Suomessa, joissa on totuttu toimimaan erityisen haastavien vankien kanssa ja joissa pystytään sijoittamaan poikkeusvankeja, arvioi Turun vankilan johtaja Juhani Järvi.

-Islamistisista terrorismirikoksista tuomitun sijoittaminen haastaisi koko suomalaisen vankeinhoidon monellakin tapaa, koska meillä ei ole mitään aiempaa kokemusta tällaisista vangeista, kommentoi apulaisjohtaja Jaakko Jokinen Vantaan vankilasta.

Risen keskushallinnosta muistutetaan, että Suomen vankiloissa on aiemminkin istunut eri tavoilla haasteellisia vankeja.

-Uskon, että tässäkin tapauksessa rangaistuksen täytäntöönpano tulisi olemaan turvallista niin henkilökunnalle kuin vangille, muille vangeille ja yhteiskunnalle, sanoo turvallisuusasioihin erikoistunut ylitarkasta Ari Juuti Risestä.

Euroopassa vankilat täynnä terroristeja

Rikosseuraamuslaitos on selvittänyt reilun vuoden ajan väkivaltaisen ekstremismin ja radikalisoitumisen esiintymistä Suomen vankiloissa. Projekti päättyy helmikuun lopussa.

-Projektin aikana on tehty yli 100 vangin ja tutkintavangin kohdalla eritasoisia radikalismihavaintoja. Osa vangeista on jo vapautunut, Juuti kertoo Lännen Medialle.

Rise julkaisee tarkemmat yksityiskohdat havainnoista ja niiden lukumääristä projektin loppuraportin yhteydessä.

Radikalismihavaintojen kartoittamisessa mukana ollut Vantaan vankilan apulaisjohtaja Jaakko Jokisen mukaan väkivaltaista ääriajattelua kannattavien vankien sijoittelu on sujunut Suomessa toistaiseksi ongelmitta.

-Heitä on ollut yhtä aikaa vankiloissa vain muutamia kymmeniä, joten sijoittelu on voitu järjestää niin, ettei heidän välilleen ole päässyt muodostumaan klikkejä, Jokinen sanoo.

-Terrorismirikoksista tuomittuja meillä ei ole ollut vankiloissa, toisin kuin muualla Euroopassa, jossa vankilat ovat täynnä tällaisia vankeja. Siellä sijoittelu onkin järjestetty niin, että terrorismirikoksista tuomitut on sijoitettu yhteen, etteivät he pääse radikalisoimaan muita vankeja.

Terroristin sijoittaminen haastavaa Suomessa

Turussa viime elokuussa kaksi tappanut ja kahdeksaa haavoittanut Bouanane on kertonut poliisikuulusteluissa iskunsa motiiviksi sen, että kokee länsivaltojen kohtelevan muslimeja väärin. Hän on myös kertonut kokeneensa itsensä terroristijärjestö Isiksen taistelijaksi ja valmistautuneensa kuolemaan marttyyrina järjestön hyväksi tekemänsä iskun yhteydessä.

-Tällaisesta teosta tuomitun vangin sijoittaminen melkein mihin tahansa ryhmään vaikuttaa mahdottomalta yhtälöltä, Turun vankilan johtaja Juhani Järvi pohtii.

-On taattava vangin oma turvallisuus ja suojattava häntä muilta vangeilta. Lisäksi on pystyttävä torjumaan riski siitä, että islamistisesta terroriteosta tuomittu vanki ei pääse levittämään ajatuksiaan eteenpäin ja radikalisoimaan muita, Järvi kuvailee.

Karuimmillaan ainoaksi vaihtoehdoksi saattaa jäädä tuomitun eristäminen.

-Tämä on viimeinen vaihtoehto. Se myös haastaisi lainsäädännön ja ihmisoikeudet, Vantaan vankilan apulaisjohtaja Jokinen muistuttaa.

Turun puukottajaa ei ole uhattu vankilassa

Keskusrikospoliisin (KRP) tiedossa ei ole, että Bouananeen olisi kohdistettu uhkaa hänen tutkintavankeutensa aikana.

-Häntä pidetään vankilassa silmällä todella tarkasti oman turvallisuutensa ja muiden turvallisuuden tiimoilta, kertoo tutkinnanjohtaja Olli Töyräs KRP:stä Lännen Medialle.

Lännen Median tietojen mukaan Bouanane on tällä hetkellä tutkintavankeudessa Turun vankilassa.

-Yksittäiseen vankiin liittyviä asioita en kommentoi. Yleisellä tasolla voin kertoa, että pakkokeino- ja tutkintavankeuslaki mahdollistaa tiukat yhteydenpitorajoitukset, jolloin kukaan ei pääse kontaktiin vangin kanssa. Tämä vähentää turvallisuusriskejä, kertoo Turun vankilan johtaja Juhani Järvi.

-Turun vankilassa ei ole esiintynyt mitään tavallisuudesta poikkeavaa tai kehenkään tiettyyn henkilöön kohdistuvaa turvallisuusuhkaa viime kuukausina, hän muotoilee.

Turun puukotukset…ovat syyteharkinnassa

Marokkolainen Abderahman Bouananae puukotti kymmentä ihmistä Turun keskustassa 18.8.2017.
Iskussa kuoli kaksi ja loukkaantui kahdeksan ihmistä. Lisäksi yksi uhreista selvisi vammoitta, koska onnistui väistämään veitseniskut.
Keskusrikospoliisi tutki juttua kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana ja yhdeksänä samassa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä.
Juttu on syyteharkinnassa Valtakunnansyyttäjävirastossa, jolle kaikki terrorismirikokset kuuluvat. Syyttäjät uskovat saavansa syyteharkinnan valmiiksi syytteennoston määräpäivään 28. helmikuuta mennessä.
Bouanane on kertonut poliisikuulusteluissa iskunsa motiiviksi radikaali-islamistisen ajattelunsa ja terroristijärjestö Isisin ihailun.
Lännen Median tietojen mukaan Bouanane on tutkintavankeudessa Turun vankilassa.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus on valmistautunut aloittamaan jutun käsittelyn maaliskuun lopussa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti