Uutiset

Turun puukottaja valittaa tuomiostaan hoviin — Puolustusasianajaja: Kyse on terrorismin määrittelystä oikeuskäytännössä

Turun terrori-iskusta elinkautiseen tuomittu Abderrahman Bouanane aikoo valittaa tuomiostaan hovioikeuteen. Bouananen puolustusasianajaja Kaarle Gummerus kertoi tiistaina iltapäivällä Lännen Medialle tavanneensa päämiehensä Saramäen vankilassa.

-Kävimme tuomion läpi. Valitamme käräjäoikeuden ratkaisusta hoviin, sillä päämieheni on edelleen sitä mieltä, ettei hänen tarkoituksenaan ollut aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa, Gummerus kommentoi asiaa Lännen Medialle.

Puolustusasianajajan viittaus liittyy Suomen rikoslain määrittelyyn siitä, minkälainen teko täyttää terrorismirikoksen tunnusmerkistön. Lain mukaan rikoksentekijällä on terroristinen tarkoitus, jos hänen tarkoituksenaan on aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

-Käräjäoikeuskaan ei väittänyt, että tämä olisi ollut päämieheni tarkoitus, Gummerus toteaa.

Gummerus näkee, että käräjäoikeus saattoi oikoa mutkia tulkitessaan, että Bouananen tarkoitus oli Isis-propagandan ja -pelon levittäminen, vaikka Isis käyttää vastaavaa materiaalia tässä tarkoituksessa.

-Päämieheni julkisti kyllä manifestin, mutta arabian kielellä. Manifestin tarkoitus oli kannatuksen osoittaminen Isisille, ei pelon lietsominen suomenkielisen väestön keskuudessa.

-Manifesti oli osoitettu arabiankieliselle väestölle, mitä osoittaa sekin, että sen tulkitsemiseen tarvittiin professoritason asiantuntijoita oikeudessa.

Epätodennäköistä on, että Bouananen tuomio muuttuu hovioikeudessa. Murhasta ainoa rangaistus on elinkautinen vankeus, onpa teko tehty terroristisessa tai missä tahansa muussa tarkoituksessa.

-Tämä on totta. Käymme murhaperustelut vielä läpi, mutta tarkoitus ei ole valittaa turhaan. Jos murhaperustelut ovat hyväksyttäviä, niistä emme valita, Gummerus sanoo.

Gummerus näkee asian viemisen hovioikeuteen oikeuskäytännön kannalta tarpeellisena.

-Tässä linjataan kuitenkin terrorismin määritelmää Suomessa, ja siksi asiaan on hyvä saada ratkaisu myös hovioikeuden tasolta.

Gummeruksen mukaan valitukselle on toinenkin syy.

-Joskus kymmenen vuoden kuluttua, kun päämieheni saattaa ryhtyä hakemaan armahdusta elinkautiseensa, ehdonalaiseen vapauteen pääsemiseen saattaa vaikuttaa se, oliko kyse murhista vai terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista, Gummerus sanoo.

-En tiedä, mutta sillä saattaa olla vaikutusta.

Kommenttia Bouananen sijoittelusta Saramäen vankilassa Gummerukselta ei heru kommenttia. Päämiehensä olotilaa hän kuvailee kuitenkin rauhalliseksi.

-Aika siellä tietysti käy pitkäksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 23-vuotiaan Bouananen viime perjantaina elinkautiseen vankeuteen kahdesta terroristisessa tarkoituksesta tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

Korvauksia Bouananen ja valtion maksettavaksi määrättiin satojen tuhansien vahingonkorvaukset.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic