Uutiset

Turvapaikanhakijat pääsevät EU:hun viisumivapaasti – etenkin venezuelalaisten ja georgialaisten hakemusmäärät nousivat selvästi

Jopa viidennes turvapaikanhakijoista tulee nyt EU:hun maista, joista pääsee Schengen-alueelle laillisesti ilman viisumia. Heitä on nyt enemmän kuin esimerkiksi syyrialaisia ja irakilaisia turvapaikanhakijoita yhteensä. Venezuelasta paetaan poliittista kaaosta sekä vakavaa ruoka- ja lääkepulaa. Georgiasta lähdetään hakemaan apua köyhyyteen.
Turvapaikanhakijoita kuljetettiin toiseen vastaanottokeskukseen Rooman lähistöllä Italiassa tammikuussa. Kuva: Fabio Frustaci

EU:hun tulee yhä enemmän turvapaikanhakijoita maista, joista pääsee matkustamaan Schengen-alueelle laillisesti ilman viisumia. Heitä on nyt enemmän kuin esimerkiksi syyrialaisia ja irakilaisia turvapaikanhakijoita yhteensä.

Tämä käy ilmi Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO) vuosiraportista.

Nykyisin jopa yksi viidestä turvapaikanhakijasta pääsee matkustamaan EU:hun ilman viisumia. Heitä tulee muun muassa Latinalaisesta Amerikasta ja Länsi-Balkanin maista.

Ilman viisumia EU:hun saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä – 115 000 – nousi viime vuonna kolmanneksella verrattuna edelliseen vuoteen.

Venezuelasta paettiin kaaosta

Erityisenpaljon turvapaikkahakemuksia on tullut viisumivapaasti matkustavilta venezuelalaisilta. He jättivät viime vuonna 22 000 hakemusta EU-maihin.

Venezuela on vajonnut syvään poliittiseen kriisiin, minkä vuoksi maassa kärsitään vakavasta ruoka- ja lääkepulasta. Yli kolmen miljoonan ihmisen arvioidaan lähteneen kotimaastaan vuoden 2015 jälkeen.

Turvapaikkaa EU:sta hakivat viisumivapaasti myös muun muassa monet kolumbialaiset ja georgialaiset.

Tiedottaja Anis Cassar EASO:sta tähdentää Lännen Medialle, että syyt hakea turvapaikkaa EU:sta ovat moninaiset. Hän muistuttaa, että EASO:n tehtäviin ei kuulu turvapaikan haun taustojen selvittäminen.

– Tilanne yhdessä maassa, esimerkiksi Venezuelassa, on erilainen kuin toisessa maassa, esimerkiksi Georgiassa, Cassar kertoo sähköpostitse.

The Irish Timesin mukaan georgialaiset ovat pystyneet matkustamaan Schengen-alueelle ilman viisumia maaliskuusta 2017, minkä jälkeen heidän turvapaikkahakemuksensa lisääntyivät. Viime vuonna he jättivät EU-maissa lähes 20 000 turvapaikkahakemusta.

Georgiassa viranomaiset selvittivät kansalaisten lähtösyitä: suurin osa haluaa muuttaa parantaakseen elämänlaatua. Maan sisäiset konfliktit ja konflikti Venäjän kanssa eivät kuulu suurimpiin syihin.

Turvapaikkahakemuksia nyt saman verran kuin ennen pakolaiskriisiä

EU-maista turvapaikkaa hakevia on nyt saman verran kuin ennen niin sanottua pakolaiskriisiä. Turvapaikanhakijoiden määrä putosi viime vuonna kolmantena vuonna peräkkäin.

Vuonna 2018 hakemuksia jätettiin 635 000. Määrä on vähemmän kuin puolet siitä, mitä huippuvuosina 2015 (1,4 miljoonaa) ja 2016 (1,3 miljoonaa) jätettiin.

– Olemme palaamassa kriisiä edeltäviin määriin. Olemme menossa oikeaan suuntaan, maahanmuutosta vastaava EU-komissaari Dimitris Avramopoulos kommentoi raporttia uutistoimisto Reutersin mukaan.

Turvapaikanhakijoita on kuitenkin yhä paljon enemmän kuin ennen arabikevättä 2011. Ennen vuotta 2011 EU-maat saivat yhteensä 300 000 turvapaikkahakemusta vuosittain.

Myös Suomessa turvapaikanhakijoiden määrä on palannut huippuvuosia edeltäneelle tasolle.

Maahanmuuttovirastosta kerrotaan Lännen Medialle, että ennen vuotta 2015 hakijamäärä oli ”suhteellisen vakiintunut” ja hakijoita oli 3 000 – 4 000 vuosittain. Suomessa jätettiin viime vuonna 4 548 turvapaikkahakemusta, mutta lähes puolet niistä oli uusintahakemuksia.

Turvapaikan saaminen on vaikeutunut EU:ssa. Viime vuonna joka kolmas sai myönteisen päätöksen. Vuonna 2015 yli puolet hakemuksista hyväksyttiin.

EU:n turvapaikat

Syyrialaiset jättivät eniten turvapaikkahakemuksia EU-maihin viime vuonna: 74 800. Heidän määränsä oli suurin kuudentena vuonna peräkkäin, vaikka he tekivätkin neljänneksen vähemmän hakemuksia verrattuna vuoteen 2017.

Seuraavaksi eniten turvapaikkaa hakivat vuonna 2018 afganistanilaiset (45 300) ja irakilaiset (42 100).

Näistä kolmesta maasta tulleet turvapaikanhakijat jättivät neljänneksen kaikista hakemuksista vuonna 2018.

Kymmenen suurimman lähtömaan joukkoon kuuluvat myös Pakistan, Iran, Nigeria, Turkki, Venezuela, Albania ja Georgia.

Kolumbialaiset, venezuelalaiset, georgialaiset, palestiinalaiset, turkkilaiset ja iranilaiset jättivät vuonna 2018 enemmän hakemuksia kuin edellisenä vuonna.

Länsi-Afrikan maista jätettiin selvästi vähemmän hakemuksia kuin edellisenä vuonna.

Uusimmat

Fingerpori

comic