Uutiset

Turvapaikanhakijoiden puhuttelujen määrä romahti kymmenesosaan normaalista koronatilanteen vuoksi – Osa on odottanut uutta puhuttelua jo kaksi vuotta

Rajoilla turvapaikkahakemuksia on tehty pyöreä nolla sen jälkeen, kun rajat sulkeutuivat 19.3. Maahanmuuttovirasto ei odota suurta hakijatulvaa, kun rajat jossakin vaiheessa avautuvat.
Maahanmuuttovirasto kertoo, että sille tulevien lääkärinlausuntojen taso vaihtelee yleisesti äärilaidasta toiseen. Osa on tiiviitä ja selkeitä, osa hyvinkin laajoja ja lääkäri on voinut ottaa kantaa Migrille kuuluviin asioihin. Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Turvapaikanhakijoiden puhuttelut ovat ruuhkautuneet Suomessa pahasti koronavirustilanteen vuoksi, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri).

Puhutteluista pystytään tekemään vain noin kymmenesosa normaaliaikaan verrattuna. Yleensä Migri tekee päivässä 40–50 puhuttelua eri puolilla maata, mutta nyt niitä pystytään pitämään noin viisi päivää kohti.

Turvapaikkapuhuttelut keskeytettiin tilapäisesti 16.3. alkaen noin kuukaudeksi, mutta niitä jatkettiin viime viikolla.

Turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen kertoo, että jonossa on kaikkiaan noin 3 400 turvapaikkahakemusta.

– Hakijoista suurin osa pitää vielä puhutella. Etsimme keinoja, joilla puhuttelujen määrää voidaan turvallisesti lisätä.

Puhutteluja voidaan tehdä nyt vain sellaisissa tiloissa, joissa työntekijät ja asiakkaat pystytään suojaamaan riittävällä tavalla mahdollisilta koronatartunnoilta. Käytetyissä puhuttelutiloissa on muun muassa pisaratartunnoilta suojaavat suojapleksit.

– Mitä kauemmin koronatilanne jatkuu, sitä pahemmin hakemusten käsittely pitkittyy, Lehtinen arvioi.

Hän huomauttaa, että sama tilanne on eri puolilla Eurooppaa.

Puhutteluja tehdään tällä hetkellä vain viidessä tilassa

Päätöstä odottaa vielä esimerkiksi reilut 1 600 turvapaikanhakijaa, joiden hakemuksen Hallinto-oikeus on palauttanut Maahanmuuttovirastoon. Heistä suurin osa puhutellaan vielä. Valtaosa näistä henkilöistä on saapunut Suomeen 2015.

Osa palautuksista on tullut Migriin jo vuonna 2018, eli osa turvapaikanhakijoista on odottanut uutta puhuttelua jo kaksi vuotta.

– Koronan vuoksi puhuttelut viivästyvät edelleen, mikä on harmillista, Lehtinen toteaa.

Hallinto-oikeuden palauttamista ja nyt päätöstä odottavista turvapaikanhakijoista merkittävä osa on kääntynyt kristinuskoon.

Hallinto-oikeus ei voi käsitellä hakemusta ensimmäisenä asteena, jos henkilö on kääntynyt kristinuskoon Migrin päätöksen jälkeen, vaan hakemus palautetaan Migriin, joka tekee uuden puhuttelun ja päätöksen.

Puhutteluja tehdään tällä hetkellä vain viidessä tilassa Helsingissä, Lappeenrannassa ja Oulussa.

Koska puhutteluja ei ole tehty, Maahanmuuttovirasto on päässyt purkamaan turvapaikkahakemusten jonoa kokonaisuudessaan.

Reilu kuukausi sitten hakemuksia oli yhteensä reilut 4 000, ja nyt siis 3 400. Antti Lehtinen pitää 600:n pudotusta merkittävänä, sillä yleensä jono lyhenee noin sadalla hakemuksella kuukaudessa.

On täysin poikkeuksellista, että rajoilla ei ole tehty hakemuksia

Suomen rajoilla turvapaikkahakemuksia on tehty pyöreä nolla sen jälkeen, kun rajat sulkeutuivat 19.3.

– Se on täysin poikkeuksellista, Lehtinen kommentoi.

19.3. jälkeen torstaihin 23.4. saakka ensimmäistä kertaa jätettyjä turvapaikkahakemuksia oli Suomessa alustavan tiedon mukaan 68 kappaletta. Nämä hakemukset on jätetty sisämaassa poliisilaitoksella.

Lehtisen mukaan hakijoista 61 on ollut maassa jo pidempään muilla luvilla tai luvatta.

– Seitsemän henkilön osalta on viitteitä, että he olisivat tulleet Suomeen 19.3. jälkeen, mutta varmuutta siitä ei ole. Puhutteluja ei ole päästy tekemään.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä vuodessa on laskenut tai pysynyt aika lailla samana vuoden 2016 jälkeen. Viime vuosina uusien hakijoiden määrä on ollut vuodessa 2 000:n ja 2 500:n välillä.

Kun rajat jossakin vaiheessa aukeavat, Maahanmuuttovirasto ei odota suurta hakijatulvaa.

– Todennäköisempää on, että määrä palaisi normaalille tasolle, Antti Lehtinen sanoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic