Uutiset

Tutankhamonin pää kaupattiin Lontoossa yli 5 miljoonalla eurolla protestien saattelemana – "perintöämme myydään kuin vihanneksia"

Maineikas huutokauppakamari kiistää toimineensa kaupassa väärin.
Tutankhamon on yksi kuuluisimmista muinaisen Egyptin faaraoista. Häntä esittävä arvoveistos on alle 30 senttiä korkea. Kuva: CHRITIE'S AUCTION HOUSE / HANDOUT
Tutankhamon on yksi kuuluisimmista muinaisen Egyptin faaraoista. Häntä esittävä arvoveistos on alle 30 senttiä korkea. Kuva: CHRITIE'S AUCTION HOUSE / HANDOUT

Lontoossa huutokaupattiin torstai-illalla Tutankhamonia esittävä veistos yli 4,7 miljoonalla punnalla (yli 5,2 miljoonalla eurolla).

Muinaisen Egyptin faaraon päätä esittävä yli 3 000-vuotias veistos vaihtoi omistajaa maineikkaassa Christie’s -huutokauppakamarissa.

Veistoksen ostaja pysytteli nimettömänä.

Myynnin aikaan noin 20 mielenosoittajaa oli kertynyt rakennuksen ulkopuolelle. He pitelivät kylttejä, joissa todettiin, ettei Egyptin historia ole kaupan.

– Vastustamme sitä, että perintöämme ja arvokkaita esineitä myydään kuin vihanneksia ja hedelmiä, eräs mielenosoittajista totesi uutistoimisto Reutersille.

Christie’s kiistää väärinkäytökset

Myös Egyptin valtio protestoi myyntiä vastaan. Valtio on vuosien ajan vaatinut, että Egyptistä viedyt kulttuuriaarteet palautettaisiin maahan. Egyptin hallinnon edustaja Mostafa Waziri totesi, että maa aikoo jatkaa vaatimuksia myös Tutankhamon-veistoksen palauttamiseksi.

Muun muassa 1800-luvun ja 1900-luvun alun tutkimusretkeilijät ovat vieneet maasta kulttuuriaarteita. Myös hautarosvot ovat kaupanneet niitä edelleen.

Egypti kielsi muinaismuistojen viemisen maasta vuonna 1983, kertoo BBC. Maan entinen muinaismuistoista vastaava ministeri Zahi Hawass kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Egypti uskoo, että veistos vietiin maasta 1970-luvulla, kun Karnakin temppelistä varastettiin historiallisia esineitä.

Christie’s on kuitenkin vakuuttanut, että veistoksen omistushistoria on selvitetty luotettavasti ja julkaisi asiasta viimeiset 50 vuotta kattavan selvityksensä. Yhtiö myös huomautti, että veistoksen palauttamista ei ole ennen vaadittu. Lisäksi se kertoi Reutersille olleensa asiasta yhteydessä Egyptin viranomaisten kanssa.

Hieman alle 30-senttiä korkea veistos on säilynyt melko hyväkuntoisena. Ennen kaikkea vain patsaan nenä ja korvat ovat vaurioituneet vuosien aikana.

Tutankhamon on yksi kuuluisimmista muinaisen Egyptin faaraoista hyvin säilyneiden hautakokoelmiensa ansiosta. Hän eli noin 3 300 vuotta sitten, ja kuoli arvioiden mukaan vain 19-vuotiaana. Hänen hautansa löydettiin vuonna 1922.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti