Uutiset

Tutkija: "Aika erikoista pitää tapahtua, että presidentinvaaleissa mentäisiin toiselle kierrokselle"

Ylen marraskuun kannatusmittauksen mukaan istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä kannatti jatkokaudelle jo 80 prosenttia kansalaisista.

-Aika erikoista pitäisi tapahtua, että presidentinvaalissa mentäisiin toiselle kierrokselle, Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä kommentoi Ylen tuoreinta presidenttigallupia.

-Jos vertaa vaikka vuoden 2006 vaaleihin, niin silloinhan istuvan presidentin Tarja Halosen lukemat näin lähellä vaalipäivää olivat noin 60 prosenttia. Siitä kannatus lähti tippumaan sen verran, että mentiin toiselle kierrokselle. Tässä on nyt hyvin vähän samankaltaisuuksia vuoden 2006 tilanteeseen.

Jokisipilän mukaan 2006 vaalien kokonaisasetelmakin oli erilainen, koska kahden kärkiehdokkaan välillä oli vasemmisto-oikeisto -asetelma ja seuraavista ehdokkaista useammalla oli yli 10 prosentin kannatus.

Nyt vasemmisto-oikeisto -linja ei näy Niinistön kannatuksessa. Sdp:n ja vasemmistoliiton kannattajistakin enemmistö kannattaa Niinistöä. Sdp:n ehdokkaan Tuula Haataisen kannatus gallupissa oli 2 prosenttia ja vasemmistoliiton ehdokkaan Merja Kyllösen kannatus prosentin.

-Demarien tilanne on poikkeuksellinen, kun ajattelee, että vielä vähän aikaa sitten presidentti-instituutio oli suorastaan sdp:n monopolioikeus.

Ennen Niinistöä Suomessa oli kolme sosialidemokraattista presidenttiä: Tarja Halonen, Martti Ahtisaari ja Mauno Koivisto.

Yhtään paremmin ei mene pääministeripuolueen keskustan presidenttiehdokkaalla Matti Vanhasella, jonka kannatus oli niin ikään 2 prosenttia.

Haaviston tiimi ei lannistu

-Se oli mielenkiintoinen tulos, että vihreiden kannattajien keskuudessakin Niinistö oli oman puolueen ehdokasta Pekka Haavistoa suositumpi.

Ylen gallupissa toiseksi suosituimman ehdokkaan Haaviston kannatus oli pudonnut lokakuun 14 prosentista 10 prosenttiin.

Pekka Haaviston kampanjatiimissä tuloksesta ei lannistuttu.

-Päinvastoin. Laitoin heti aamulla pitkin Suomea kontaktihenkilöille viestin, että Hyvää huomenta, emme lannistu vaan jatkamme töitä entistä pontevammin. Laitoin myös linkin edellisten presidentinvaalien samaan aikaan tehtyyn gallupiin. Silloin Pekan kannatus oli vain 5 prosenttia ja sija viides ja sieltä noustiin ja niin noustaan nytkin, vastaa Pekka Haaviston kampanjapäällikkö Riikka Kämppi.

Kämppi muistuttaa, että 15 prosenttia ihmistä oli vielä vastannut, että on epävarma ehdokkaastaan.

Kämppi arvelee, että ensimmäisissä vaalitenteissä ihmiset eivät ole ehkä nähneet ehdokkaiden välillä niin suuria eroja.

-Erot tulevat enemmän esiin vaalikoneissa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat avasi vaalikoneen. Kun ihmiset ehtivät täytellä vaalikoneita, he näkevät, kuka ehdokkaista vastaa eniten omia mielipiteitä.

Kämpin mukaan ensimmäisissä kolmessa Helsingissä järjestetyssä tentissä yleisö oli ikääntyneempään väestöön painottunutta.

-Käsitykseni on myös, että tenttien verkkolähetyksiä on seurannut varsin vähän ihmisiä.

Kämpin mukaan luvut kertovat enemmän Niinistön suuresta kansansuosiosta kuin Haaviston kannatuksen heikentymisestä.

Niinistön ulkopolitiikkaan oltu tyytyväisiä

Jokisipilän mukaan Niinistön ulkopolitiikan hoitoon ollaan oltu tyytyväisiä yli puoluerajojen.

-Ei ole mitään isoja asiakysymyksiä, joilla muut ehdokkaat pääsisivät Niinistöä haastamaan. Valtaosa kansalaisista on tyytyväinen, koska Niinistö on noudattanut ulkopolitiikassaan suomalaisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan pitkää maltillista, varovaistakin linjaa.

-Kansainvälisessä politiikassa on monia epävarmuustekijöitä, vaikka siitä, mikä on Venäjän suunta ja Euroopan unionin tulevaisuus. Ihmiset ovat tehneet johtopäätöksen, että tällaisessa tilanteessa ei kannata lähteä heiluttamaan venettä vaihtamalla ulkopolitiikan johtajaa.

Väyrynen virkistäisi tenttejä

Jos Paavo Väyrynen saa tarvittavat 20 000 kannattajakorttia kasaan ja hänestä tulee presidenttiehdokas, se tuo Jokisipilän mukaan ainakin vaaliväittelyihin lisää särmää ja haastoa istuvaa presidenttiä kohtaan.

-Tähänastisten vaaliväittelyiden sävy on ollut hyvin varovainen. Väyrynen puolestaan ei ole yhtään pidätellyt Niinistö-kritiikkiä. Oli mitä mieltä tahansa Väyrysen persoonasta, niin ulkopolitiikassa hän on kiistatta pätevä. Väyryseltä voi siis odottaa pätevää Niinistö asialinjan haastamista.

Istuva presidentti voi käyttää hyväksi presidenttiyttään. Jokisipilä ottaa esimerkiksi Maanpuolustusyhdistyksen maanantaina järjestämän presidenttitentin, jossa Niinistö kaivoi taskustaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin yhteydenoton. Tai Niinistö pystyy kertomaan keskusteluistaan Trumpin ja Venäjän presidentin vladimir Putinin kanssa.

Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari oli ainoa, jota oman puolueen kannattajat tukevat Niinistöä enemmän. Jokisipilän mukaan pienten puolueiden luvuissa on gallupotoksessa epävarmuutta, koska vastaajamäärät ovat niin pienet.

-Huhtasaari erottuu ehdokkaista selkeästi eniten muutamissa asioissa, kun hän suorastaan vastustaa Suomen EU-jäsenyyttä joissakin kysymyksissä.

Jokisipilän mukaan erottuminen saa omissa kannattajissa vastakaikua.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti