Uutiset

Tutkija: Brexit lykkääntyy todennäköisesti – Pitkä jatkoaika voisi tarjota briteille tilaisuuden hakea myönnytyksiä erosopimukseensa

Helsingin yliopiston tutkija Timo Miettinen listaa neljä perustetta, millä pääministeri Theresa May voi anoa lykkäystä EU-erolle.
Pääministeri Theresa May suuntaa seuraavaksi EU-huippukokoukseen hakemaan lykkäystä brexitille. Arkistokuva. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA
Pääministeri Theresa May suuntaa seuraavaksi EU-huippukokoukseen hakemaan lykkäystä brexitille. Arkistokuva. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA

Brexit lykkääntyy todennäköisesti, mutta se on vielä auki, tuleeko jatkoajasta pitkä vai lyhyt.

Tätä mieltä on Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksen tutkija Timo Miettinen.

Miettisen mielestä pitkän jatkoajan todennäköisyys on noussut viime päivien aikana. Lyhyt jatkoaika edellyttäisi sitä, että pääministeri Theresa May saa erosopimuksensa läpi tällä viikolla tai ensi viikon alussa.

– Ei se mahdotonta ole, mutta se näyttää entistä epätodennäköisemmältä, Miettinen sanoo.

Mayn piti tuoda tällä viikolla brexit-sopimuksensa parlamenttiin kolmatta kertaa, mutta parlamentin puhemies John Bercow esti pääministerin aikeet.

Bercow perusteli päätöstään sillä, että parlamentin sääntöjen mukaan samasta asiasta ei saa äänestää kahta kertaa.

Mayn sopimus on tyrmätty parlamentissa jo kahdesti, mutta ensimmäisen äänestyksen jälkeen sopimusta muutettiin.

Neljä vaihtoehtoa

Koska niin May kuin parlamentin enemmistö haluaa välttää kovan brexitin, pääministeri hakee torstaina EU:lta jatkoaikaa brexitille.

Hän tarvitsee kuitenkin jonkinlaiset suuntaviivat, miten EU-eron kanssa edetään.

Jatkoaikaa ei voi tuosta vain hakea.

Miettinen listaa neljä vaihtoehtoa, millä perustein May voi anoa lisäaikaa brexitille.

Ensimmäinen vaihtoehto on, että hänellä on realistinen suunnitelma, miten erosopimukselle saadaan parlamentin enemmistön tuki tällä viikolla tai ensi viikon alussa.

– Tämä näyttää epätodennäköiseltä vaihtoehdolta, toteaa Miettinen.

Toisessa vaihtoehdossa pääministeri aloittaa parlamentin ryhmät ylittävän yhteistyön, ja sallii neuvoa-antavat äänestykset. Äänestykset voisivat koskea esimerkiksi EU:n ja Britannian välisen poliittisen julistuksen muokkaamista.

Tämä vaihtoehto saattaisi Miettisen mukaan riittää EU:lle.

Kolmas vaihtoehto on, että May pyytää unionilta pitkää jatkoaikaa, jotta Britanniassa voidaan järjestää brexitistä uusi kansanäänestys.

Neljännessä vaihtoehdossa Mayn hallitus eroaa, ja maassa järjestetään uudet vaalit, jotta Britanniaan saadaan uusi parlamentti, joka voisi avata nyt syntyneen umpisolmun.

Tätä varten pääministeri hakisi pitkää jatkoaikaa.

”Brexit saattaa peruuntua kokonaan”

Entä myöntääkö EU briteille jatkoajan? Onhan britit jo jahkaillut eroamisensa kanssa lähes kaksi vuotta.

Tämä on Miettisen mukaan erittäin ristiriitainen asia EU-maiden sisällä. Kannatusta ja vastustusta on sekä lyhyellä että pitkälle lisäajalle.

Lyhyelle tekniselle jatkoajalle ei ole suurta vastustusta EU-maissa, Miettinen sanoo.

– EU:lla on hyvin vahva halu välttää kova brexit ja sen aikaan saama kaaos.

Toisaalta Maylta vaaditaan realistinen visio, miten hän aikoo hankkia parlamentin enemmistön tuen suunnitelmalleen.

Jotkut maat kuten Ranska ovat esittäneet jopa pidempää jatkoaikaa. Siinä on Miettisen mielestä useita ongelmia.

– Brexit saattaa peruuntua kokonaan, mikä on ongelma kovan brexitin kannattajille.

Jos jatkoajasta tulee pitkä, britit jäävät roikkumaan EU:n päätöksentekoon. Tällöin he voivat Miettisen mukaan hidastaa ja vaikeuttaa esimerkiksi tulevia rahoituskehysneuvotteluja.

– Briteillä saattaa olla kova mielenkiinto käyttää budjettineuvotteluja kiristysruuvina, jolla he hakevat EU:lta myönnytyksiä erosopimukseen.

EU:n kannalta lyhyt lykkäys on Miettisen mukaan hyväksyttävissä, koska silloin Britannia ei ole enää unionin päätösvaltainen jäsen, eikä se tällöin voi käyttää veto-oikeutta EU:n päätöksenteossa.

Tiiviit kauppasuhteet brittien turvana

Brittien jatkoaika tarvitsee 27 EU-maan yksimielisen päätöksen. Julkisuudessa on ollut esillä, että jokin yksittäinen maa voisi vesittää brittien jatkoaikahaaveet.

Miettinen ei usko tähän.

– Näyttää siltä, ettei mikään maa ole valmis käyttämään poliittista pääomaa jatkoajan torppaamiseen. Taloudelliset intressit ovat niin vahvat.

Jos britit hakevat ja saavat kesäkuulle yltävän lykkäyksen, heidän pitää järjestää EU-parlamenttivaalit toukokuun lopussa.

Vielä on jäljellä yksi vaihtoehto: kova brexit 29. maaliskuuta.

Se on Miettisen mielestä edelleen mahdollinen, muttei todennäköinen, koska brittiparlamentissa on enemmistön tuki sille, että kova ero pitää välttää.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti