Uutiset

Tutkija: Hallituksen politiikka loi maaperän Feministisen puolueen synnylle

Helsinki

Hallituksen ajama politiikka ja toimet ovat ainakin osaltaan vaikuttaneet siihen, että Feministiselle puolueelle on Suomessa syntynyt otollinen maaperä. Näin arvioi akatemiatutkija ja politiikan tutkimuksen dosentti

Johanna Kantola

Helsingin yliopistosta.

– Kulunut vuosi hallituksen alusta lähtien on ollut aika synkkä tasa-arvon kannalta. Hallituksen tekemät leikkaukset ovat herättäneet paljon keskustelua niiden kohdistumisesta erityisesti pienituloisiin naisiin, Kantola kertoo.

Hänen mukaansa feminististä liikehdintää on tapahtunut hiljattain myös ruohonjuuritasolla. Esimerkkinä Tasan! -verkosto ja pienemmät feministiset ryhmittymät.

– Kaikki ne kertovat siitä, että pinnan alla kuohuu.

Myös Ruotsin feministinen puolue, Feministiskt initiativ, on Kantolan mukaan vaikuttanut.

Feministinen puolue järjestää tänään lauantaina Helsingissä puistojuhlan, jossa yhtenä puhujana on Ruotsin feministisen puolueen puheenjohtaja

Gudrun Schyman.

Yksi Feministisen puoleen puheenjohtajista,

Katriina Rosavaara

, kertoo, että Feministisen puolueen keskiössä ovat ihmisoikeudet.

– Feminismi on hyvin monisyinen asia, mutta lähtökohtaisesti kyse on ihmisoikeuksista. Feminismi on työkalu, jonka avulla voi hahmottaa syrjiviä valtarakenteita ja haastaa niitä. Pohjimmiltaan kyse on ihmisoikeuksien edistämisestä. Eli kaikille samat oikeudet ja velvollisuudet.

Rosavaara haluaa muistuttaa, ettei feminismissä ole kyse vain naisten oikeuksista.

– Ajatellaan, että feminismi on poissulkeva, vaikka se on juuri päinvastoin. Feminismin asialla kun ollaan, niin pidetään huolta kaikkien yhdenvertaisuudesta.

Kantola pitää merkittävänä jo sitä, jos Suomessa feministinen puolue onnistuu samaan kuin Ruotsissa. Kantolan mukaan Ruotsissa feministinen puolue vaikutti siihen, että oikeastaan kaikki puolueet, Ruotsidemokraatteja lukuun ottamatta, joutuivat terävöittämään tasa-arvopoliittista agendaansa.

Feministisellä puolueella ei ole vielä kasassa tarvittavaa määrää kannatuskortteja. Puolueen tavoite on saada edustajia läpi ensi vuoden kuntavaaleissa. Puolueen poliittiinen ohjelma julkistetaan syksyllä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti