Uutiset

Tutkija kummeksuu EK:n ehdottomuutta: ”EK:n pitäisi olla vähemmän jäykkäniskainen”

Elinkeinoelämän keskusliitolta pitäisi löytyä nyt sen verran joustoa, että yhteiskuntasopimus saadaan maaliin, arvioi valtiotieteiden tohtori, Åbo Akademin sosiologian lehtori Mika Helander.

EK ilmoitti kahdelta iltapäivällä, että se vaatii kaikkia SAK:n liittoja mukaan yhteiskuntasopimukseen.

– Markkinatoimijoiden edustajana EK:n pitäisi olla vähemmän jäykkäniskainen ja luopua tällaisesta hankaloittamisesta. Epäilen kuitenkin, että EK:n piiristä eri teollisuusliitot laittavat jarrun pohjaan, ettei kaadeta tätä jo saavutettua sopua.

Helanderin mukaan yhteiskuntasopimusneuvottelujen matkan varrella eri osapuolet ovat tehneet kaksi isoa virhettä. Ensimmäinen oli se, kun EK vaati Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton mukanaoloa sopimuksessa ennen joulua. Helanderin mukaan tällöin AKT sai käyttöönsä oman erityisasemansa neuvottelupöydässä.

Toinen virhe ehti tapahtua, kun hallitus ilmoitti, ettei pakkolakeja tarvitsisi ottaa enää käsittelyyn.

– Se on tietynlainen moka. Se osoittaa, ettei ole vaihtoehtoista Plan B -suunnitelmaa.

Tähän liittyen Helanderia kummastuttaa erityisesti aivan viimeaikaiset hallituksen tapahtumat.

Keskiviikkona hallitus iloitsi ennenaikaisesti yhteiseen sopimukseen pääsystä aivan kuin se olisi ollut heidän saavutuksensa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) ja oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) nyrkkitervehdykset keräsivät myös pahaa verta esimerkiksi työmarkkinajärjestöjen puolella.

– On erikoista, että hallitus antaa pois heidän peukaloruuvinsa (pakkolait) ja myöntää, ettei niille ole perustuslaillisia oikeuksia ennen kuin lopputulos on valmis. Jos lähdetään bluffaamaan ja laitetaan kovia panoksia, pokerinaaman uskoisi pysyvän loppuun saakka, mutta nyt näin ei käynyt. Kaikin puolin tämä on ollut merkillinen prosessi.

SAK:n vajaamiehitetty mukanaolo yhteiskuntasopimuksessa olisi Helanderin mukaan parempi vaihtoehto kuin se, ettei sopimusta saada lainkaan kasaan.

Helander kuitenkin arvelee, ettei tämä ollut vielä tässä EK:n osalta.

– Jos en nyt väärin arvaa, EK tulee hyväksymään sopimuksen pienemmälläkin kattavuudella. Tämä käänne kuitenkin osoittaa, että tässä tanssissa on erityisen monta piruettia.

Toisaalta mahdolliseen sopimukseen pääseminenkään ei vielä tuo lopullista ratkaisua.

– Sopimukseen pääseminenkään ei vielä tuo mitään työmarkkinarauhaa. Kun liitot menevät omiin neuvotteluihin, sieltä on odotettavissa aika paljon vaikeuksia, kuten lakkoja. Toisaalta ne ovat aivan toisen luokan asioita, kun ne koskevat vain määrättyä sektoria.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti