Uutiset

Tutkija Ohion yökerhoiskusta: Trumpin oltava kannanotoissaan varovainen

Yhdysvalloissa Cincinnatissa sunnuntain vastaisena yönä sattunut yökerhoammuskelu on ensimmäinen joukkoammuskelu, joka on tapahtunut Yhdysvaltain nykyisen presidentin Donald Trumpin valtakaudella.

Sunnuntain vastaisena yönä yksi ihminen kuoli ja 14 loukkaantui ammuskelussa Cameo Nightlife -nimisessä yökerhossa. Yökerho sijaitsee Ohion osavaltiossa Cincinnatin kaupungissa.

Yhdysvaltojen sisä- ja ulkopolitiikkaa tutkinut, Globaali turvallisuus -tutkimusohjelman johtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että presidentti Trumpin pitää olla julkisissa kannanotoissaan ja twiitteissään varovainen.

Tämä johtuu Aaltolan mukaan siitä, ettei poliisi ole toistaiseksi saanut selville ampumatapauksen motiivia. Cincinnatin poliisi tiedotti kuitenkin pian iskun jälkeen, että ammuskelussa ei ole viitteitä terrori-iskusta.

Ampumatapaukset ovat Aaltolan mukaan politisoituneet voimakkaasti Yhdysvalloissa, eikä hän usko, että Cincinnatin tapaus olisi tämän suhteen poikkeus.

Spekulaatio ammuskelun motiivista voi myös heijastaa ilmapiiriä.

– Tässä on aika villiä poliittisten pisteiden keruuta, ja Trumpille tämä on tietynlainen mahdollisuus, hän sanoo Lännen Medialle.

Trump ei voi Aaltolan mukaan kuitenkaan reagoida samalla tavoin kuin viime kesäkuussa tehdyn Orlandon yökerhoiskun jälkeen. Pulse-yökerhoon tehdyssä iskussa kuoli 49 ihmistä. Aaltola huomauttaa, että Trumpin reaktiot iskuun aiheuttivat laskua tämän kannatuksessa.

– Hän käytti iskua liian nopeasti poliittisena lyömäaseena.

Suuria uhrimääriä vaatineiden joukkoiskujen jälkeen presidentiltä on perinteisesti Aaltolan mukaan vaadittu johtajuutta ja kansan yhdistämistä.

Hän ei usko, että iskun seurauksena alettaisiin rajoittaa aseenkanto-oikeutta Yhdysvalloissa.

– Aseiden kanto-oikeuden rajoitukset eivät edenneet Barack Obaman aikana, ja itse asiassa viime aikoina niitä on kongressissa löysennetty.

Cincinnatin poliisi epäili aluksi, että ammuskelussa olisi ollut kaksi tekijää. Cincinnatin poliisin apulaispäällikkö Paul Neudigate kuitenkin tarkensi myöhemmin Twitterissä, että ammuskelun olisi tehnyt yksi henkilö.

Poliisi kuitenkin tutkii, liittyykö ammuskeluun myös muita.

Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan ammuskelu olisi alkanut konfliktista.

Paikallisen uutismedia WCPO:n mukaan yökerhossa oli iskun aikana suuri joukko ihmisiä. Isku tapahtui paikallista aikaa aamuyöllä. (Markku Uhari – Lännen Media)

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic