Uutiset

Tutkija: Populismi ei ole hyvä tai paha ilmiö – media ei tartu perussuomalaisten provosointiin enää niin helposti

Populismin määrittely ei ole ihan helppoa.

Arkikäytössä siitä on tullut leimakirves, haukkumasana, jolla usein sivalletaan ja vähätellään toisin ajattelevaa.

Politiikassa oikeistopopulistiset liikkeet tunnistaa eräänlaisesta kansallismielisyydestä ja vastakkainasettelusta: he kertovat olevansa aina kansan asialla ja eliittiä eli vallanpitäjiä vastaan.

Populistipuolueiden poliittinen ideologia on löyhää, viestintä kansankielistä ja tunteisiin vetoavaa. He suhtautuvat sukupuolirooleihin ja seksuaalivähemmistöihin usein vanhoillisesti, eivät luota ylikansallisiin organisaatioihin, kuten EU:hun, ja vastustavat maahanmuuttoa.

Näin kertoo politiikan tutkija, Vaasan yliopiston Innolabin uusi johtaja Mari K. Niemi, joka on toimittanut projektitutkija Topi Houni kanssa aiheesta kirjan. Teos Media ja populismi. Työkaluja kriittiseen journalismiin julkaistiin tänään maanantaina.

Tutkija: perussuomalaiset ovat populisteja

Suomessa populistista puoluetta edustaa Niemen mukaan perussuomalaiset, tosin myös muut puolueet hyödyntävät populismia viestinnässään.

Niemi huomauttaa, että populistipuoluekin voi tehdä vakavasti otettavaa, yhteiskuntaa kehittävää politiikkaa. Perussuomalaiset ovat nostaneet keskusteluun asioita, joista ei ole aiemmin niin paljon puhuttu.

Tutkijalle populismi ei ole ilmiönä hyvä tai paha. Ongelma on enemmänkin se, että populistit ovat taitavia median hallinnassa.

-Demokratian kannalta on kestämätön tilanne, jos media ei tunnista, kun sitä viedään kuin mätää kukkoa – Timo Soinin kuolematonta vertausta lainatakseni, Niemi sanoo.

Populistit provosoivat mielellään

Populistit provosoivat mielellään, mutta puheista ei kannattaisi provosoitua.

Ne voivat Niemen mukaan viedä kansalaiskeskustelua tulehtuneeseen suuntaan, ja rakentava keskustelu itse asiasta jää kaiken äläkän jalkoihin.

Tavoitteena populisteilla on päästä otsikoihin, saada näkyvyyttä ja tuoda siinä sivussa omaa asiaansa esiin.

-Populistit ovat hyvin taitavia iskemään sellaisiin kohtiin, jotka ovat suurelle yleisölle tunteisiin vetoavia. Ja ne ovat myös osalle yleisöstä myönteisiä. Kyllähän populisteihin on Suomessakin ihastuttu.

Populistien sanoman välttäminen hankalaa

Oiva esimerkki populistista on Niemen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Presidenttikampanjan aikaan Trump keräsi amerikkalaismedian huomion erikoisilla lausunnoillaan.

-Hän provosoi taitavasti ja heitti sellaisia juttuja, jotka olivat aivan käsittämättömiä presidenttiehdokkaan sanomiksi. Koska niihin provokaatioihin tartuttiin, Hillary Clinton ei pystynyt käymään edes normaalia kampanjaa. Media juoksi Trumpin provokaatioiden perässä.

Niemen mielestä populistien sanomaa ei pitäisi vain toistaa sellaisenaan mediassa. Sen välttäminen voi olla kuitenkin vaikeaa, koska esimerkiksi poliitikon rasistinen huomautus on uutinen.

Tarkoitus ei ole, että populistit eivät saisi näkyä tai kuulua.

-Mutta minkään puolueen ei pitäisi pystyä hallinnoimaan mediaa niin, ettei media pysty kriittisesti käsittelemään sitä, Niemi sanoo.

Hän on huomannut, että Suomessa populistit otetaan mukaan keskusteluun, mutta heidän ei anneta enää dominoida sitä. Se on tyynnyttänyt keskustelua.

-Presidenttivaalien aikaan Laura Huhtasaari (ps.) saattoi sanoa ja tehdä asioita, joista vielä pari vuotta sitten olisi noussut enemmän hässäkkää. Jos hän heitti jotain provosoivaa tentissä, siihen ei tartuttu eikä lähdetty mukaan.

Euroopassa populismi on nyt pop

Ruotsissa, Hollannissa ja Tanskassa populistipuolueet ovat menestyneet paremmin kuin koskaan.

-Vaikka Ranskan oikeistopopulistisen puolueen johtaja Marine Le Pen ei voittanut presidentinvaaleissa, hän tuli toiseksi. Pitkin Eurooppaa maahanmuuttovastaiset, oikeistopopulistiset liikkeet ovat olleet tosi voimakkaassa nousussa, Niemi muistuttaa.

Erityisesti Tanskassa tilanne on kiinnostava.

-Tanskan kansanpuolue on pystynyt muuttamaan koko maan poliittisen keskustelun suunnan niin, että sosiaalidemokraatitkin ovat maahanmuuttovastaisia.

Nyt puhutaan Niemen mukaan jo populismin valtavirtaistumisesta. Populistien tavoitteet leviävät koko poliittiselle kentälle, ja niitä ovat ryhtyneet ajamaan myös muut puolueet.

Populistien vahvuus on viestinnässä. Siitä voisivat muut puolueet ottaa oppia.

-He osaavat puhutella äänestäjiään ymmärrettävästi ja niin, että asia tulee selväksi, Niemi toteaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic