Uutiset

Tutkija: "Rauhan aikana päiväkäsky on nimenomaan viesti" – presidentti Sauli Niinistöltä kolmas ylipäällikön päiväkäsky

Presidentti Sauli Niinistö antoi Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlan kunniaksi kolmatta kertaa ylipäällikön päiväkäskyn.

Päiväkäskyssä Niinistö kehuu Suomen nykyistä puolustuskykyä: ”Uudistusten tuloksena Suomella on ajanmukaiset, tehokkaat ja kansainväliseen yhteistyöhön kykenevät puolustusvoimat.”

Päiväkäsky on viesti, joskin ei kovin yllättävä

Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares ei pidä ylipäällikön päiväkäskyn ajankohtaa tai sisältöä kovin yllättävänä, mutta silti päiväkäsky itsessään kertoo jostakin.

-Rauhan aikana se on nimenomaan viesti, toteaa Vares Lännen Medialle.

Vareksen mukaan päiväkäskyillä ja niiden tihentymisellä on yhteys rauhattomaan maailmanpoliittiseen tilanteeseen ja tähän aikaan.

-Maan isä antaa yhteishenkeä nostattavan käskyn. Sitä ei tapahtuisi aivan rauhallisina aikoina.

Käskyssä mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Puolustusvoimat kykenee kansainväliseen yhteistyöhön.

-Niinistö ei kuitenkaan ottanut kantaa liittoutumiseen. Selkeästi korostettiin omaa kykyä. Se on luonnollista, kun kyse on 100-vuotisjuhlista.

Sodan tai kriisin aikana päiväkäskyillä olisi käytännön merkitystä ja niillä nostatettaisiin taistelutahtoa.

Vares ei halua ennakoida, seuraako nykyisten merkkipäivien jälkeen uusia päiväkäskyjä presidentiltä.

-Jään odottamaan.

Päiväkäskyissä on muistettu veteraaneja

Maanantaina Puolustusvoimien 100-vuotisjuhlapäivänä annettu ylipäällikön päiväkäsky on presidentti Sauli Niinistön kolmas.

Niinistö antoi ensimmäisen päiväkäskynsä 27.4.2015, kun Suomen edellisten sotien päättymisestä tuli kuluneeksi 70 vuotta. Siinä hän muisti sotaveteraaneja ja lottia.

Toisen päiväkäskynsä hän antoi 6.12.2017, kun Suomi täytti sata vuotta. Siinä Niinistö kunnioitti itsenäisen Suomen rakentajia ja turvaajia, erityisesti veteraanisukupolvea.

Rauhan aikana ylipäällikön päiväkäsky on vasta neljäs. Ensimmäisen antoi presidentti Martti Ahtisaari 27.4.1995, jolloin oli kulunut 50 vuotta sotien päättymisestä.

Päiväkäsky sanasta sanaan

Helsingissä 4. päivänä kesäkuuta 2018

Ylipäällikön päiväkäsky N:o 3

Satavuotiaalle Puolustusvoimille

Tänä vuonna juhlistamme Suomen puolustusvoimien satavuotista taivalta. Historiansa aikana puolustusvoimat on noussut koko kansamme arvostamaksi itsenäisyyden turvaajaksi ja yhdeksi sen kulmakivistä.

Kriisien ja koettelemusten hetkillä olemme joutuneet ja pystyneet luottamaan omaan kykyymme selviytyä vaaroista. Luottamus ja siitä versova tahto ja kyky ovat kannatelleet Suomea läpi vaikeimpien aikojen. Tähän perintöön ja omaan maanpuolustustahtoomme turvaamme jatkossakin.

Veteraanien sukupolvi teki suuria uhrauksia isänmaamme eteen. Heidän rivinsä harvenevat, mutta heidän perintönsä ei haalene, siitä me olemme vastuussa. Meidän tulee pitää vakaudestamme ja muista kansallisista vahvuuksistamme hyvää huolta. Se on kunniavelkamme kaikille sodassa maataan puolustaneille.

Puolustusvoimien perustehtävä on pysyvä, mutta sen täyttäminen vaatii ajassa elämistä. Viime vuosina puolustusvoimat on käynyt läpi kunnianhimoisen ja paikoin vaikeankin uudistusprosessin. Se on vaatinut koko organisaatioita merkittävää venymistä, mutta on samalla osoittanut puolustusvoimien henkilöstön korkean ammattitaidon ja sitoutumisen Suomen turvaamiseen. Uudistusten tuloksena Suomella on ajanmukaiset, tehokkaat ja kansainväliseen yhteistyöhön kykenevät puolustusvoimat.

Nopeasti muuttuva turvallisuusympäristö asettaa jatkossakin puolustusvoimille yhä uusia haasteita. Työtä Suomen turvallisuuden eteen tulee tehdä herkeämättä. Suomen turvallisuus ja vapaan sekä vakaan yhteiskunnan puolustaminen vaativat jatkossakin paitsi puolustusvoimien, myös jokaisen suomalaisen panosta ja tahtoa.

Lausun vilpittömät kiitokseni itsenäisen Suomen puolustusvoimille ja kaikille kansakuntamme puolustamiseen osallistuneille ja osallistuville suomalaisille.

Puolustusvoimien ylipäällikkö

Tasavallan presidentti

Sauli Niinistö

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic