Uutiset

Tutkija: "Sinisistä saattaa eduskuntavaalien lähestyessä tulla lisää loikkaajia."

Hallituspuolue Sinisistä saattaa eduskuntavaalien lähestyessä tulla lisääkin loikkaajia. Näin arvioi tutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

-Moni kansanedustaja alkaa miettiä puoluetta, jos on vielä halua lähteä jatkokaudelle eduskuntaan. Puolueet, joilla on isommat organisaatiot ja koneistot ja pidempi historia, saattavat houkutella ennen eduskuntavaaleja.

Karimäki arvioi, että jos puolueenvaihtajia on, ilmoitukset tulevat sen jälkeen, kun hallituksen sote- ja maakuntalait saadaan hyväksyttyä. Hallituksen vielä jäljellä oleva isoin kysymys saataisiin siis ensin pois päiväjärjestyksestä.

Hänelle yllätyksellistä kansanedustaja Kaj Turusen loikassa Sinisistä Kokoomukseen olikin juuri ajankohta. Karimäkeä myös pisti silmään, että Turunen kertoi tiedotteessaan, että on jo helmikuussa keskustellut loikkaushaluistaan kokoomuksen varapuheenjohtajan Janne Sankelon kanssa.

-Hän toi itse avoimesti esiin, että on tätä jo pidemmän aikaa pohtinut. Ymmärrän se hyvin yksittäisen edustajan kannalta, varmasti tällainen on aina pitkä pohdinta.

Hallitusyhteistyön kannalta on Karimäen mukaan kuitenkin haastavaa, että keskusteluita on käyty jo pitkään ilman, että Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo olivat Turusen aikeista tietoisia.

Karimäen mukaan on harvinaista, että kansanedustaja loikkaa toiseen puolueeseen hallituksen sisällä.

-Toisaalta meillä on harvinainen tilanne ylipäänsä, kun perussuomalaiset hajosivat kesken eduskuntakauden. Se aiheutti paljon käymistilaa näissä puolueissa. Meille syntyi uusi puolue, joka istuu vielä hallituksessa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti