Uutiset

Tutkija Touko Aallon suhdekohu nostaa kysymyksen arvostelukyvystä

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon naissuhdekohu nostaa esiin kysymyksen pääministeriksi pyrkivän poliitikon harkintakyvystä.

Näin arvioi informaatiotutkimuksen ja viestinnän professori Erkki Karvonen Oulun yliopistosta.

Hän muistuttaa, että vihreät on kuitenkin lähtökohdiltaan suvaitsevainen puolue.

-Jossain muussa puolueessa nämä olisivat pahalta kuulostavia asioita.

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon uusi naiskumppani on puoluetoimiston työntekijä, joka sosiaalisessa mediassa kertoo olevansa kuuma kaljasieppo.

Hän myös juontaa City-lehden podcasteissa provosoivia keskusteluja, joissa hän on haastatellut entisiä seksikumppaneitaan yhteisistä lemmenkokemuksistaan.

Touko Aallon vaimo hakee avioeroa, mutta he ovat päätyneet ratkaisuun yksissä tuumin.

Aalto valittiin kesäkuussa vihreiden uudeksi puheenjohtajaksi. Hän pyrkii nostamaan puolueensa seuraavissa eduskuntavaaleissa Suomen suurimmaksi, jolloin hänestä tulisi Suomen seuraava pääministeri Juha Sipilän (kesk.) jälkeen.

Karvosen mukaan saa nähdä, miten esimerkiksi opettajaväki suhtautuu Touko Aallon suhdekohuun.

-Vihreät on koulutusmyönteinen puolue, jonka kannattajissa on paljon koulutusalan ihmisiä. Tämä on kiinnostava asia, professori Erkki Karvonen pohtii.

Karvosen mukaan ministereillä on selkeästi korkeammat nuhteettomuusvaatimukset kuin kansanedustajalla.

-Jos on kysymys pääministeristä, siinä asemassa on erittäin kovan suurennuslasin alla. Tilanne on koventunut, ja muidenkin poliitikkojen yksityiselämä on tarkastelun alaisena.

Kaikkein tyrmistyttävimpänä pidetään sitä, jos poliitikko tekee jotakin, joka on täysin päinvastaista mitä hän on sanonut.

-Jos piispa kiroilee tai korkea poliisijohtaja rikkoo lakia tai vihreiden profeetta ajaa savuttavalla diesel-autolla. Se, jos rikkoo perussanomaansa vastaan, on raskauttavaa.

Hörhöilyjäkin vihreillä on ollut Karvosen mukaan takavuosina kuvassa, mutta puolue on pyrkinyt niistä eroon sisäsiistiksi ja salonkikelposeksi.

-Touko Aallolla on ollut tavoitteena laajentaa vihreitä pääkaupunkikeskeisestä puolueesta muihinkin kaupunkeihin ja maaseudulle. Tarvitaan kuitenkin ymmärrystä sille, että on kuitenkin eri asia asua Helsingin Kalliossa kuin maalla satojen kilometrien päässä.

Erkki Karvosen mukaan Touko Aalto on olemukseltaan totisenoloinen henkilö.

-Väriähän tämä suhdekohu tietenkin tuo hänen hahmoonsa. Olihan se aikoinaan suuri hämmennys, mitä pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) taustalta paljastui, Karvonen viittaa Vanhasen ja Susan Ruususen taannoiseen suhteeseen.

Haastaa konservatiivisia arvoja

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari arvioi, että nykyään tällaisilla kohuilla on kuitenkin vähemmän vaikutuksia kuin takavuosina.

-Liberaaliset arvot ovat yhteiskunnassa vahvistuneet, kun keskustellaan seksuaalisuudesta. Mutta toisaalta myös perinteisillä arvoilla on kannatusta yhteiskunnassa. Kyllähän tämä keskustelu haastaa niitä.

Hassi: Media saalistaa

Vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Hassi pitää ikävänä, että Touko Aallon naisystävästä ruvetaan kaivelemaan tällaisia asioita.

-Minun mielestäni tässä on kysymys median saalistuksesta, Hassi sanoo.

-Kun kävi ilmi, että Touko Aalto on eroamassa ja että asiaan liittyy kolmas osapuoli, joukko toimittajia lähti heti selvittämään, kuka tämä henkilö on. Siinä ei Touko Aallolla ollut muuta mahdollisuutta kuin kertoa, kuka hän on.

Hassin mielestä media voisi katsoa peiliin, jos se alkaa kaivelemaan juttuja, jotka Hassin käsityksen mukaan kuuluvat naisystävän yksityisyyteen.

Iltalehti on kuvittanut juttunsa Touko Aallon naisystävästä tämän Instagram-sivulta otetusta kuvakaappauksesta. Kuva liittyi feministiseen kampanjaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic