Uutiset

Tutkija: Trumpin möläytykset voivat jatkua myös Helsingissä

Trump puhui asiasta brittiläisen The Sun -lehden erikoishaastattelussa.

-Jos he (Britannia) tekevät tämänkaltaisen sopimuksen, neuvottelemme ennemmin EU:n kanssa kuin Britannian, Trump lausui.

Hänen mukaansa Britannian pääministeri Theresa May ei ottanut neuvoja vastaan brexit-neuvotteluissa, mikä johti liian pehmeään brexit-sopimukseen.

Trumpin mukaan Britannia säilyttää nykyisessä sopimuksessa liian läheiset välit EU:hun, minkä vuoksi Yhdysvaltojen ei kannata tehdä sen kanssa vapaakauppasopimusta vaan neuvotella suoraan EU:n kanssa.

Samassa haastattelussa Trump kehui vuolaasti myös Britannian entistä ulkoministeriä Boris Johnsonia, josta tulisi Trumpin mukaan erinomainen pääministeri.

Johnson erosi hiljattain vastalauseena Britannian brexit-sopimukselle.

Kaikenlaiset reaktiot mahdollisia Helsingissä

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola ei yllättynyt Trumpin viimeisimmistä möläytyksistä.

-Hän on ollut hyvin johdonmukainen EU-kritiikissään. Hän myös näkee kritiikkinsä neuvoina, joita Britannia ei ole noudattanut.

Aaltola kuvailee Trumpin käytöstä uhkuu, puhkuu ja puhaltaa -tekniikaksi. Ensin reagoidaan ja sitten katsotaan, mitä siitä seuraa. Tämä tekniikka saattaa olla käytössä myös Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamisessa Helsingissä ensi maanantaina.

-Kahdenkeskisissä neuvotteluissa Trump on yleensä pidättyväisempi, mutta kaikenlaisia reaktioita voimme odottaa.

Aaltola muistuttaa myös, että Trump kovistelee perinteisesti liittolaisiaan enemmän kuin kilpailijoitaan.

-Putin pystyy tekemään asioita ja hänellä on vaikutusvaltaa, minkä vuoksi hänen kanssaan kannattaa neuvotella, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan on mahdollista, että Helsingissä nähdään jotain samankaltaista kuin Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin tapaamisessa.

-Hän kohteli Kim Jong-unia suorastaan hunajaisesti. Samalla tavalla hän voi kohdella myös Putinia. Todennäköisesti Helsingin-tapaaminen menee enemmän tutustumiseen kuin isojen diilien suunnitteluun, Aaltola uskoo.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic