Uutiset

Tutkija: Tuoreet positiiviset signaalit eivät tarkoita sitä, että Ukrainan kriisi olisi selätetty

Joukkojen vetäytyminen Ukrainan rajan läheisyydestä vaatii vahvistusta, eikä mahdollinen Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole poissuljettu, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Niklas Helwig sanoo.
Vaikka Putin väitti, ettei Venäjä tahdo sotaa, ei suurvalta voi presidentin mukaan viitata kintaalla sille, miten Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato "tulkitsevat vapaasti" turvallisuuden jakamattomuuden periaatetta. Lehtikuva/AFP PHOTO / RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

Ukrainan kriisissä sotilaallinen tilanne ei ole muuttunut viime tuntien aikana, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Niklas Helwig tiistaina alkuillasta.

Helwigin mukaan mahdollinen Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole poissuljettu, joskaan mitään päätöksiä ei näytä myöskään olevan tehtynä.

Mahdollinen pienikin signaali diplomaattisesta ratkaisusta on tutkijan mukaan positiivinen merkki, mutta ei tarkoita vielä sitä, että kriisi olisi selätetty.

–  Olemme vielä kaukana tilanteesta, jossa kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä ja Venäjä pidättäytyy lisäeskalaatiosta, Helwig kertoi STT:lle.

Viime sunnuntaina hyökkäyksen uhkan koettiin Helwigin mukaan olleen kuitenkin vielä välitön, kun taas nyt ilmassa on pieniä merkkejä optimismista. On kuitenkin liian aikaista sanoa johtavatko tuoreet tapahtumat selkeisiin muutoksiin dynamiikassa.

–  On ollut jotain viestiä siitä, että venäläisjoukot ovat osittain palaamassa, mutta tämä vaatii vielä vahvistusta, Helwig kommentoi Venäjän puolustusministeriön väitteitä joukkojen vetämisestä Ukrainan rajan läheisyydestä.

Helwig kommentoi Ukrainan tilannetta Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin tiistaisen tapaamisen jälkimainingeissa.

Putin rinnasti Itä-Ukrainan tapahtumia Jugoslavian sotaan

Helwigin mukaan tilanteen ja mahdollisten seuraavien askelten ympärillä on paljon epävarmuutta.

–  Lehdistötilaisuudessa alleviivattiin positiivisia signaaleja, mutta siellä oli myös mielenkiintoista sananvaihtoa esimerkiksi Jugoslavian sotaan, sen aikana tehtyihin sotarikoksiin ja lännen puuttumisen tarpeellisuuteen liittyen, Helwig sanoi.

–  Putin oikeastaan toi tämän esille rinnastuksena sille, mitä näemme tänä päivänä Donbassissa.

Lehdistötilaisuuden mahdollinen positiivinen vire ei kuitenkaan välttämättä tarkoita suoraan sitä, että koko kriisiin oltaisiin saamassa ratkaisu.

–  Nykyinen kriisi ja kysymys ratkaisun löytämisestä tällä jaetulla alueella ovat suurempia kuin yksi ainoa lehdistötilaisuus tai yksi ainoa diplomaattinen kohtaaminen, Helwig summasi.

–  Meidän ei pitäisi kuitenkaan langeta siihen ansaan, että saamme toiveemme heräämään ja laskemaan jokikisen lehdistötilaisuuden tai ilmoituksen myötä.

Putin: Venäjä ei halua sotaa

Putin sanoi kaksikon kohtaamisen jälkeen lehdistötilaisuudessa, ettei Venäjä halua sotaa. Venäjä on koonnut viime aikoina mittavat määrät joukkoja Ukrainan rajan läheisyyteen ja länsimaat ovat syyttäneet Venäjän suunnittelevan hyökkäystä Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt hyökkäysaikeet.

Vaikka Putin väitti, ettei Venäjä tahdo sotaa, ei suurvalta voi presidentin mukaan viitata kintaalla sille, miten Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ”tulkitsevat vapaasti” turvallisuuden jakamattomuuden periaatetta. Kyseisen periaatteen mukaan yksikään maa ei saisi vahvistaa turvallisuuttaan muiden maiden kustannuksella.

Scholzin mukaan Euroopan pysyvä turvallisuus ei ole mahdollista ilman Venäjää.

–  Eurooppalaisille on selvää, ettei kestävää turvallisuutta voida saavuttaa Venäjää vastaan, vaan ainoastaan Venäjän kanssa, Scholz sanoi.

Vaikka Putinin ja Scholzin pitämästä lehdistötilaisuudesta voi saada helposti ruusuisen kuvan tilanteen rauhoittumisesta ja asian tiimoilta oli tiistaina muutenkin ilmoilla varovaista optimismia, on länsimaissa esiintynyt myös epäilyksiä Venäjän aikeista.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic