Uutiset

Tutkija: Venäjän pieni reaktio Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen on pelkkä "poutasään skenaario"

Ulkopoliittisen Instituutin Globaalin turvallisuuden -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja, dosentti Mika Aaltola ei näe, että Nato-kortin pelaaminen pöytään juuri nyt olisi kovin järkevää.

-Uhka Itämerellä ei ole nyt niin korkea, että se edellyttäisi sellaista riskinottoa kuin Nato-jäsenyys olisi, Aaltola sanoo.

Nato-jäsenyys juuri nyt ei olisi Aaltolan mukaan järkevää myöskään, kun katseen kohdistaa länteen.

-Yhdysvaltojen poukkoileva linja suhteessa liittolaisiinsa ei tue riskinottoa Nato-jäsenyyden kanssa.

Tunnetut ruotsalaiset ja suomalaiset ulkopolitiikan tekijät ja tutkijat julkaisivat yhteisen puheenvuoron tiistaina Lännen Median lehdissä. Puheenvuorossa he kehottivat maitaan valmistelemaan samanaikaista Nato-jäsenyyttä. Kirjoittajien mukaan paras tilanne Pohjolan turvallisuudelle on, jos kaikki viisi pohjoismaata kuuluvat Natoon.

Aaltolan mukaan on hyvä, että keskustelua Suomen ulkopolitiikasta käydään.

-Mitä enemmän on keskustelua ulkopolitiikasta, sen parempaa on ulkopolitiikkaa.

Positiivista nyt julkaistussa puheenvuorossa on Aaltolan mukaan Ruotsin ja Suomen yhteisen linjan hakeminen.

Kirjoitus on Aaltolan mukaan erityisen validi nyt, kun Suomi ja Ruotsi ovat tehneet puolustusyhteistyötä. Ajankohtaisen puheenvuorosta tekevät myös Ruotsin lähestyvät vaalit. Puheenvuoro julkaistiin Suomen lisäksi yhtä aikaa Ruotsissa Dagens Nyheter -lehdessä.

Puheenvuoron arvio, jossa Venäjän ärtymys olisi lyhytaikainen, on Aaltolan mielestä ”poutasään skenaario”.

-Kun on kyse suurvallasta, reaktiot saattavat olla odottamattomia. Suurella valtiolla ärtymyksen osoittamisen tavat voivat olla varsin moninaiset, Aaltola sanoo.

Hän viittaa parin vuoden takaiseen pakolaisvirtaan arktista reittiä pitkin Suomeen. Venäjä voisi Aaltolan mukaan halutessaan vaikuttaa paljonkin Suomen itärajan epävakauteen erilaisin keinoin.

Aaltolan mielestä kannattaa tarkoin harkita, milloin lyödä Nato-kortti pöytään. Jos kortti jossain vaiheessa pöytään lyödään, se on kuitenkin parempi tehdä yhdessä Ruotsin kanssa, aivan kuten kirjoituksessa esitetään.

-Tällä hetkellä olen kuitenkin samaa mieltä presidentti Niinistön kanssa, että Nato-kortti on parempi taskussa kuin pöydällä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic