Uutiset

Tutkijan mukaan terroristi-iskuihin on totuttava – "Se ei valitettavasti tule katoamaan maailmasta"

 

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan Tukholman perjantaisen iskun kaltaisiin terrorismin toteutustapoihin on Euroopassa nyt totuttava.

– Terrorismi ei valitettavasti tule katoamaan maailmasta. Iskuja tulee aina silloin tällöin olemaan.

Tammikon mukaan Tukholman eilisen iskun taustalla on mitä todennäköisimmin jihadismi.

Yksi keino vähentää iskuja Euroopassa olisi hänen mukaansa saada Syyrian sota rauhoittumaan ja loppumaan.

– Sodan myötä on syntynyt uusi jihadisti-sukupolvi, johon kuuluu myös paljon eurooppalaisia. Sen myötä iskut, jotka periaatteessa liittyvät täysin Euroopan ulkopuolisiin tapahtumiin, vaikuttavat suoraan myös meihin.

Sodan loppuminenkaan ei kuitenkaan hänen mukaansa tarkoita, että iskut katoaisivat kokonaan.

Tammikon mukaan terrorismia on kuitenkin ollut Euroopan mantereella jo pitkään.

– Ei se ole missään vaiheessa ollut poissa. Pommien räjäyttely väkijoukoissa alkoi Euroopassa jo 1800-luvun lopulla.

Tilastojen mukaan vuosi 2011 oli Euroopassa rauhallisin terrorismin suhteen, ja iskut ovat nyt lisääntyneet siitä jonkin verran. Tammikon mukaan kasvu on kuitenkin ollut pientä.

– Eli voidaan sanoa, että kymmenen vuotta sitten tapahtui paljon enemmän terrori-iskuja kuin tänä päivänä.

Tammikon mukaan iskujen laaja uutisointi saa ihmiset kuitenkin luulemaan, että terrorismia olisi Euroopassakin tavallista enemmän.

– Iso osa Euroopan terrorismista on ollut separatistista, ja pysynyt tietyllä maantieteellisellä alueella. Se ei ole siksi myöskään saanut sellaista maailmanlaajuista huomiota kuin terrorismi tänä päivänä.

– Yleisesti tällaisista iskuista, joissa kuolinmäärä ei ole kovin suuri, ei välttämättä olisi edes uutisoitu aikaisemmin.

Toki Berliinin, Lontoon, Nizzan ja Tukholman kaltaisten iskujen määrä on Tammikon mukaan lisääntynyt ja Suomessa reagoidaan luonnollisesti aina naapurimaiden tapahtumiin.

Viimeisen vuoden aikana yleistyneelle toteutustavalle, kuorma-autolla väkijoukkoon ajamiselle on Tammikon mukaan kaksi syytä.

Ensinnäkin se on äärimmäisen helppo tapa, joka ei vaadi valmisteluja.

– Iskun voi toteuttaa spontaanisti hetken päähänpistosta ja vain painaa kaasujalkaa.

Iskun toteuttamista helpottaa myös se, että tiedusteluviranomaisilla ei useinkaan ole keinoja reagoida iskuihin etukäteen.

– Nämä yksinäiset sudet eivät usein pidä itsestään kovaa meteliä. He eivät välttämättä ole aktiivisia missään sosiaalisessa mediassa, vaikka saattavatkin hautoa tekoa pitkäänkin etukäteen.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic