Uutiset

Tutkijat löysivät syitä, miksi Suomessa pärjätään suhteellisen pienellä poliisien määrällä

Poliiseja on Suomessa selvästi vähemmän asukasta kohti kuin muissa Pohjoismaissa, ilmenee Poliisihallituksen tekemästä vertailusta.

Suomeen tarvittaisiin yli 3 000 poliisia lisää, jotta päästäisiin samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa. Asukaslukuun verrattuna meillä on poliiseja tiettävästi vähemmän kuin missään muussa Euroopan maassa.

-Suomalainen yhteiskunta pyrkii hoitamaan ristiriidat jo ennen, kuin poliisia tarvitaan. Siksi ei ole tarvetta niin suuriin poliisimääriin kuin esimerkiksi Saksassa tai Britanniassa, sanoo yliopistotutkija Juha Kääriäinen Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Yhteiskunnallinen eriarvoisuus heijastuu voimakkaasti poliisin työhön. Ruotsissa on joitakin rikollisjengien hallitsemia lähiöitä, joihin palokunta ei mene autopaloa sammuttamaan ilman poliisin turvaa, koska voi joutua kivitetyksi.

-Meillä ei ole slummiutuneita lähiöitä vaan yksittäisiä taloja, joissa on ongelmia. Alueiden eriytymistä yritetään estää, sanoo kriminologian yliopettaja Timo Korander Poliisiammattikorkeakoulusta.

Koranderin mukaan sosiaaliturva, pienet tuloerot ja maksuttomat peruspalvelut hoitavat Suomessa turvallisuutta aivan eri tavalla kuin joissakin muissa Euroopan maissa Pohjoismaiden ulkopuolella.

-Se, että Suomessa riittää kohtuullinen määrä poliiseja, on mahdollista nimenomaan hyvinvointiyhteiskunnan ansiosta.

Vähennys näkyy valvonnassa ja tutkinta-ajoissa

Tänä ja ensi vuonna Suomessa on virassa olevia poliiseja 7 200, kun heitä oli 7 850 vielä vuonna 2010.

-Vähennys näkyy valvonnassa ja rikosten tutkinta-aikojen pidentymisenä. Olemme kuitenkin pystyneet pitämään toiminnalliset tulokset kohtuullisen hyvinä, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen.

Nykyhallitus on paikannut edellisten hallitusten poliisimäärärahoihin tekemiä leikkauksia. Ensi kevään kehysriiheen valmistellaan pitkäjänteistä suunnitelmaa siitä, kuinka paljon poliiseja lähivuosina tarvitaan.

Kolehmaisen mukaan poliittiset päättäjät saavat eteensä vaihtoehtoja, mitä milläkin poliisien määrällä saadaan aikaan ja mitä se maksaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic